Šķetinot noslēpumus • IR.lv

Šķetinot noslēpumus

2
Aivars Kļavis: «Man nav citas atbildes kā tikai šī: jābūt labām grāmatām mūsdienīgā, jauniešiem saprotamā latviešu valodā. Tas, protams, akadēmiski izglītotiem filologiem diez vai patiks.» Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Rakstnieks Aivars Kļavis sācis rakstīt literatūras noslēpumu enciklopēdiju, kurā viņš jauniešus nevis uzrunā, bet sarunājas ar viņiem

Rakstnieks un žurnālists Aivars Kļavis sakās nezinām, ka viņa sērijas Mana literatūras noslēpumu enciklopēdija pirmajās divās grāmatās aprakstītā literatūra atbilst tai, kas literatūras programmas paraugā ieteikta vidusskolēniem. Nē, nē, viņš savās grāmatās rakstījis tikai par tiem senās Grieķijas, Romas un viduslaiku literatūras darbiem, kas pašam interesanti. Tomēr kaut kas grāmatas ar mazliet vecmodīgi gariem nosaukumiem (Par to, kā radās rakstniecība un kāds tai sakars ar Jūlija Cēzara nogalināšanu un Bruņinieku, daiļo dāmu, noslēpumaino mūku un pazudušo dzejnieku laiks) saista ar skološanos. 

Iedvesmu kaut ko tādu rakstīt rakstnieks guva pirms gadiem diviem, kad Ādažu Brīvajā Valdorfa skolā vidusskolēniem vadīja padziļināto kursu literatūrā. Un, rakstot grāmatas, to manuskriptus viņš dod lasīt šīs pašas skolas literatūras skolotājai Ingai Zemītei un viņas skolēniem. Viņu atzinība kalpo par dunku turpināt rakstīt. «Taču es jau no paša sākuma pateicu, ka nerakstīšu mācību materiālus. Rakstu par to, kas man pašam ir interesanti,» atgādina rakstnieks.

Tikai tad, kad bija noslēgta vienošanās ar grāmatu apgādu Zvaigzne ABC par enciklopēdijas izdošanu, rakstnieks apjautis, ko apņēmies. Jo nepietiek zināt literatūras darbus, lai par tiem rakstītu, vajag jau zināmo pārbaudīt, izpētīt, kas jauns atklāts, izdomāt, kā visu uzrakstīt īsi un saistoši. «Tagad saprotu, ka romānu būtu bijis vieglāk uzrakstīt,» atzīstas rakstnieks. 

Uz jautājumu, cik pavisam izdevumu būs enciklopēdijā, viņš atbild: «Domāju, ka septiņi. Ja pietiks spēka, varbūt deviņi, bet es neesmu nemirstīgs.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu