Otrā fronte • IR.lv

Otrā fronte

1
Aivars Ozoliņš

Uzbrukums Izraēlai ir uzbrukums mieram un drošībai visā pasaulē

Teroristu uzbrukums sestdien Izraēlai bija šokējošs divējādi — gan ar galēju nežēlīgumu, gan ar it kā bezjēdzīgu bezmērķīgumu. Hamas bandīti nogalināja visus pēc kārtas, tīksminājās sociālajos tīklos par savām zvērībām un vairāk nekā pusotru simtu cilvēku saņēma par ķīlniekiem, labi zinādami, ka Izraēlas aizsardzības spēki uz šo uzbrukumu atbildēs, tāpēc viņi varēs sagūstītos izmantot kā dzīvu vairogu un tirgošanās priekšmetu. Taču tālāk par šādu taktisku nodrošināšanos rītdienai viņu plāni it kā nesniedzās.

Grupējums paziņoja, ka «operācija» sākta, lai «ienaidnieks saprastu, ka ir beidzies laiks, kad viņš varēja bezatbildīgi plosīties». Taču šī «operācija» drīzāk gan bija sirotāju reids kā viduslaikos. Iebrucēji netaisījās ne sagrābt Izraēlas teritoriju, ne kaujās ar Izraēlas armiju izcīnīt kādu «uzvaru», ne piespiest Izraēlu piekrist kādām konkrētām politiskām prasībām. Palaist no Gazas sektora 3000 raķešu, tad ātri iekšā, apkaut, cik var pagūt, un ātri prom — diezin vai to var dēvēt par stratēģiju. Drīzāk par terorista pašnāvnieka rīcību — Izraēlas aizsardzības spēki ir sākuši Gazā metodiski iznīcināt Hamas infrastruktūru un kaujiniekus, un to nebija grūti prognozēt.

Toties iebrukuma sagatavošana gan bija ilga, rūpīga un tik slepena operācija, ka pat Izraēlas izlūkdienesti to «nogulēja». Ar laiku uzzināsim vairāk gan par šā briesmīgā terora akta vietējiem un starptautiskajiem gatavotājiem, gan par izlūkdienestu izgāšanās iemesliem. Taču jau tagad par šā slaktiņa politiskajiem mērķiem var spriest pēc tā prognozējamajām sekām.

Acīmredzot ir pielikts punkts cerībām uz Izraēlas un palestīniešu gadu desmitiem ilgā konflikta «divu valstu» risinājumu. Ir apturēts arābu un Izraēlas izlīgšanas process, kura gaitā pēdējos gados Izraēla ir noslēgusi miera līgumus ar vairākām arābu valstīm. Gatavotās Saūda Arābijas un Izraēlas vienošanās vismaz tuvākajā laikā acīmredzot nebūs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu