Tautas koprade • IR.lv

Tautas koprade

Pēteris Jurčenko. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Kāpēc katram būtu jāziedo savas balss ieraksts, lai Balsu talkā savāktu 1000 stundu datu kopu latviešu valodā, skaidro Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas vadītājs Pēteris Jurčenko

Digitālās tehnoloģijas un viedās ierīces attīstās nepieredzēti strauji. Taču, lai šos dažādos rīkus varētu lietot latviešu, nevis angļu valodā, mums jāsavāc pēc iespējas vairāk runas paraugu. Šim mērķim radīta unikāla vietne Balsu talka, kurā katrs var iemūžināt mūsdienās runāto latviešu valodu, lai padarītu to pieejamu tehnoloģiju attīstībai. Tas ir Mozilla Common Voice — respektablas atvērto tehnoloģiju organizācijas — projekts sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

«Mēs vēlamies latviešu valodu padarīt par dzīvu 21. gadsimta valodu. Dzīva ir tikai tā valoda, kas tiek lietota, bet mūsdienās valodas lietošana ir cieši saistīta ar viedajām tehnoloģijām un iekārtām. Ja latviešu valoda neienāks digitālajā vidē, pastāv risks valodas kļūšanai par muzejisku valodu,» skaidro Pēteris Jurčenko. 

Izbrīnīta vaicāju, vai tad valodas dzīvīgumam nepietiek ar to, ka tā valstī tiek runāta, lasīta, rakstīta un lietota visās dzīves sfērās. Nepietiekot vis, jo digitālās tehnoloģijas ir neatņemama realitātes sastāvdaļa. Jau šobrīd ir daudz rīku, kurus lietojam angliski, jo latviski tie nav pieejami. Lielās tehnoloģiju kompānijas nevar iespējot latviešu valodu, ja nav pietiekamas ierunātās valodas datu kopas — tai jābūt 1000 stundu garai. Šādas datu kopas ir daudzām pasaules valodām. Līdz šim nepilna gada laikā Balsu talkā ierakstītas 147 stundas, kas ir krietni par maz.

Pētera kolēģis esot aprēķinājis — lai sasniegtu 1000 stundu mērķi, 10 000 Latvijas iedzīvotāju katram būtu jāierunā 100 tekstiņu. Starp citu, tas nav daudz, jo katrs teksts ir pāris sekunžu garš, reizēm tie ir tikai trīs vārdi. Jurčenko uzsver: «Jo vairāk cilvēku iesaistīsies talkā, jo raitāk tiksim uz priekšu, un latviešu valoda digitālajā pasaulē nostāsies līdzās lielajām valodām. Balsu talka ir visas tautas koprade.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu