Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Saeima pagājušajā nedēļā apstiprināja jauno Nacionālās drošības koncepciju. To atbalstīja 68 Saeimas deputāti, pret bija 10 Stabilitātei! deputāti, Latvija pirmajā vietā nebalsoja. Koncepcijā, ko parlaments atjaunina ik pēc četriem gadiem, norādīts, ka draudi Latvijas nacionālajai drošībai ir saistīti ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā, hibrīdo apdraudējumu, ļaunprātīgām kiberaktivitātēm un starptautiskā terorisma tendencēm. Taču karstākās diskusijas deputātiem bija par to, ka no 2026. gada saturam sabiedriskajos medijos jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kuras ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai.

Rīgas apgabaltiesa piesprieda Aivaram Lembergam četrus gadus cietumā un mantas konfiskāciju. Lembergs atzīts par vainīgu kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, neatļautā dalībā mantiskā darījumā, dokumentu viltošanā. Tiesa samazināja par vienu gadu viņam pirmās instances piespriesto cietumsodu. Lemberga soda izciešanas laikā tiks ieskaitīts iepriekš ieslodzījumā un mājas arestā pavadītais laiks — gandrīz divi gadi. Lembergs spriedumu pārsūdzēšot, arī prokurors iesniegšot kasācijas protestu. ZZS arī pēc sprieduma nemainīšot nostāju pret savu sadarbības partneri un gaidīšot tiesas galīgā lēmuma stāšanos spēkā.

Evika Siliņa (JV) pagājušajā nedēļā pirmajā ārvalstu vizītē kā Latvijas premjerministre Briselē tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Siliņa apliecināja, ka Latvija atbalsta Ukrainas uzņemšanu ES un NATO.

Krievija politisku motīvu dēļ varētu būt iniciējusi vēršanos pret Latvijas iedzīvotājiem Neatkarīgo valstu sadraudzības valstīs, pieļāva Latvijas Ārlietu ministrija. Pagājušajā nedēļā Krievija pieprasījusi aizturēt bijušo Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski, kurš bija vizītē Kirgizstānā. Aizturēšana tika novērsta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu