Edvīns Kleščevskis, Kucēna ziedotājs Ukrainas armijai • IR.lv

Edvīns Kleščevskis, Kucēna ziedotājs Ukrainas armijai

«Kad to atveda atpakaļ, aizmugurē bija pilns ar patronu čaulītēm, bet korpusā raķetes šķembas izsists caurums. Tā ir ilgi un kārtīgi karojusi, saņēmusi ļoti atzinīgus vārdus no ukraiņu karavīriem,» apmierināts ir Edvīns Kleščevskis, kurš pirms astoņiem mēnešiem ziedoja Ukrainai savu antīko armijas auto. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Pēdējās komandas locekļi, kas atradās mašīnā, kad tai trāpīja ienaidnieka raķete, ir vai nu nogalināti, vai atrodas gūstā. Taču 1975. gada Volvo C303 Ukrainas armijai ir kalpojis tik labi, ka biedrība Tavi draugi to nogādājusi atpakaļ Latvijā remontēšanai. Automašīna ir pārāk veca un specifiska, lai labotu Ukrainā, savukārt šeit ar ekspertīzi var palīdzēt arī tās bijušais īpašnieks Edvīns Kleščevskis. Auto viņam piederēja apmēram 15 gadus, un pa šo laiku viņš to, paša vārdiem runājot, ir «sirsnīgi» izjaucis un atkal salicis divas reizes.

Edvīns savulaik mašīnai devis iesauku Kucēns. Kopā ar puišiem, kas tolaik palīdzējuši ķimerēties ar spēkratu, viņi sprieduši — auto ir militārs, taču vienlaikus neizskatās īpaši draudīgs. Vilku suns gluži nesanāk, tāpēc būs kucēns. Šī iesauka automobilim pielipa un palikusi, dodoties karā. 

Edvīns ar šo auto pāris gadus braucis ikdienā, bet vēlāk reģistrējis kā vēsturisku spēkratu. «Esmu savulaik ar to pāris reizes braucis skatīties ralliju Alūksnē. Ar šo auto arī tad, kad ceļi jau slēgti, varēja nokļūt, kur vajag, — tas var izbraukt cauri izcirtumam, bez grūtībām pārrāpjas pāri kritušu koku stumbriem un meliorācijas grāvjiem,» stāsta Edvīns. «Taču esmu ļoti priecīgs par to, cik atzinīgi to novērtējuši ukraiņu karavīri. Tas daudzās situācijās izrādījies pārāks par amerikāņu Hummer. Tas ir augstāks un vieglāks, var izbraukt, kur citi netiek, kā arī krietni klusāks par Hummer, ko augstu novērtējuši izlūki.»

Edvīns ir atvaļināts policijas pulkvežleitnants, šobrīd pensijā, taču turpina piestrādāt par ēkas uzraugu skolā un sētnieku bērnudārzā, jo, kamēr var, viņš nevēlas sēdēt mājās, bet šad tad izkustēties ar sniega lāpstu nākot par labu veselībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu