Negrābiet to sēnīti! • IR.lv

Negrābiet to sēnīti!

Inga Dreimane. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Psihoterapeite Inga Dreimane ved cilvēkus mežā, lai atgādinātu, ka mums katram ir piecas maņas un tās palīdz noņemt stresu

Psihoterapeites Ingas Dreimanes vārdu pamanīju starptautiskā ainavu arhitektu un psihiskās veselības profesionāļu semināra Dziedinošās ainavas programmā, kas augusta nogalē notiks Rīgā. Ieinteresēja, ar ko viņa nodarbojas, kas ir meža terapija un kā tā var palīdzēt aizņemtajiem cilvēkiem dzīvot labāk. 

Dreimane absolvējusi psiholoģijas maģistrantūru Latvijas Universitātē un mežā savus klientus ved, uzskatīdama to par labu veidu, kā dabā cilvēkiem parādīt, kas notiek viņu pašu dzīvē, un palīdzēt sasniegt iekšējo līdzsvaru. 

Vai mežā ir kaut kas tāds, kas stresu un nogurumu uzdzen, nevis noņem?
Tie būs slavenie Latvijas lāči. Par tiem man pašai ir stress. Vienatnē ejot Cēsu pusē, ir bijis tā, ka sadzirdu kādas skaņas, sabīstos un sāku domāt: te ir daudz lāču, gan jau viņi staigā apkārt. Toreiz izrādījās, ka garām iet āpsis. Pavisam nesen uzdūros mežacūkām — sivēnmātei un mazuļiem. Apstājos. Nebiju ļoti priecīga. 

Vai meža terapija ir jauns stilīgs veids, kā lietot psihoterapiju, lai cilvēkam ir interesanti?
Angļu valodā ir divi jēdzieni: forest bathing un forest therapy. Pirmo jēdzienu ar kolēģiem esam apsprieduši un latviski saucam par meža veldzi vai meža peldi — veidu, kā cilvēkiem atgūt emocionālo līdzsvaru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu