Lai top jauns! • IR.lv

Lai top jauns!

Dainis Rudens pie paša gleznotā murāļa. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Mākslinieks Dainis Rudens radīja iespaidīgu sienas gleznojumu Ukrainas atbalstam, bet nu tam jāatrod «citas mājas»

Kopā mēs esam spēks! Tā vēsta iespaidīgs ārsienas gleznojums Čiekurkalna 1. līnijā Rīgā, kur atveidotas divas sievietes Latvijas un Ukrainas karoga krāsu drēbēs — abas sirsnīgi apkampušās. Pagājušā gada martā, drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tapušais mākslas darbs piesaistījis daudzu rīdzinieku un pilsētas viesu acis. Tā autori ir Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras students Dainis Rudens un viņa kolēģis Ēriks Caune. Pašu ilustrāciju, izmantojot kādas franču fotomākslinieces uz ielas iemūžinātu mirkli, izveidojusi Beatrise Bīriņa — tieši no viņas skices abi ielu mākslinieki atspērās, kad ledainiem pirkstiem pirms pusotra gada uzgleznoja iespaidīgo darbu.

Rudenim tā nebija pirmā atbalsta akcija Ukrainai: pazīstams ar saviem namu ārsienu gleznojumiem, viņš pēc kara sākuma sapulcēja 40 māksliniekus Sporta ielā Rīgā, lai kopā ar Rīgas domi izveidotu tā saukto Protesta sienu. Nedaudz vēlāk tapušais zīmējums Čiekurkalnā guva tādu atsaucību, ka biedrība Tavi draugi, kas kopš kara sākuma vāc ziedojumus Ukrainas vajadzībām un palīdzējusi vairākiem desmitiem tūkstošu bēgļu, sāka drukāt arī krekliņus ar šādu attēlu.

Tomēr medusmucā iepilējusi darvas karote: ēkai, uz kuras gleznojums Ukrainas atbalstam tapis, jāveic pārbūve. Tā pieder mēbeļu firmai Kate — lai arī uzņēmums iniciēja un arī finansēja gleznojuma tapšanu, kā arī aktīvi atbalsta Ukrainu, jau sen ir plānota uzņēmuma paplašināšanās un pārbūve skars arī slaveno sienu. Uzņēmums bažījas, ka būvniecības laikā gleznojumu var sabojāt vai pat pazudināt.

Tāpēc mākslinieks Rudens gatavs pārgleznot šo solidaritātes simbolu, ja vien Rīgā atradīsies cita ēka, kur to darīt, kā arī 10 tūkstoši eiro izdevumu segšanai. Sākotnēji mākslinieks un biedrība Tavi draugi cerēja uz Rīgas domi, kas mēra Mārtiņa Staķa laikā bija aktīva Ukrainas atbalstītāja. Tomēr domi skārušas varas maiņas turbulences un «jaunajam vecajam» sienas gleznojumam nauda budžetā nav atradusies. Tagad visas cerības uz ziedotājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu