Ieštepselējušies • IR.lv

Ieštepselējušies

Kārlis Kazāks. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Ar ko jaunu klausītājus pārsteigs Latvijas Radio 5, kas šonedēļ sāk skanējumu atjaunotā veidolā, stāsta radio direktors Kārlis Kazāks

Štepselis Latvijas Radio 5 ir izrauts, pienācis laiks kārtīgai ģenerāltīrīšanai! Tā festivālā Positivus šovasar paziņoja radio dīdžeji, solot pēc vasaras atelpas 23. augustā piedāvāt «svaigāko radio un jaudīgāko multimediju saturu Latvijā». 

Festivāla burzmā izskanējušais kā klusajos telefonos tika sagrozīts ziņu virsrakstos, un radio pat saņēma uzraugošās padomes aizrādījumu par nepārdomātu komunikāciju. Tomēr LR5 direktors Kārlis Kazāks mūsu sarunā Latvijas Radio mājā Doma laukumā atzīst, ka bijis priecīgs par sabiedrības uzmanību. «Kas var būt svarīgāks mūsdienu laikmetā, kā uzlauzt algoritmus un tikt tur, kur tevi pamana!»

LR5 jeb «piecnieks», kā to dēvē Kazāks, darbu sāka 2013. gada jūlijā kā Pieci koncerti, kas ekskluzīvi atskaņoja ierakstus no tā gada Positivus festivāla Salacgrīvā. Tikai pēc aptuveni gada Pieci.lv sāka apraidi FM frekvencē. Kazāks atceras, ka to nosauca par multimediju platformu, saprotot, ka jauniešu auditorija jāmeklē internetā. Tomēr radio darbība šajos gados bijusi gana tradicionāla, uz lineāru ēteru balstīta. «Mēs varam iziet ārā un paprasīt 15—20 gadus vecajiem, vai viņi pēdējā gada laikā ir ieslēguši radio. Visticamāk, vecāku mašīnā braucot, ir dzirdējuši. Redzam, ka jaunieši ir interneta kanālos.» Globālās lietas jaunieši patērē tieši no pasaules pirmavotiem, tāpēc Kazāks sapratis, ka «piecniekam» nav tās vēlreiz jāstāsta, bet jālokalizē. Un pirmām kārtām ir runa par Latvijas mūzikas attīstību, kā «piecnieks» to jau darījis, savulaik radot vienīgo platformu Latvijā repa un hiphopa izpildītājiem.

Pamatlieta, kas tagad mainīsies ēterā, — tas būs vieglāk klausāms, būs vairāk jaunās un latviešu mūzikas, domājot tieši par 20—45 gadus veciem klausītājiem. Savukārt jaunāko auditoriju no 15 gadiem plānots uzrunāt multimediju vidē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu