Kristaps Vladimirovs, trases automodelisma skolotājs • IR.lv

Kristaps Vladimirovs, trases automodelisma skolotājs

Foto no personīgā arhīva
Baiba Litvina, speciāli Ir

Kristaps (23) ar trases automodelismu sāka nodarboties, kad viņam bija vienpadsmit. Draugu mudināts, aizgājis uz Rūjienas vidusskolas interešu izglītības pulciņu pie pieredzējušā skolotāja Gunta Lapsiņa. Tieši viņš ar savu harismu, entuziasmu un sparu spējis šajā tehniskajā sporta veidā ieinteresēt daudzus jauniešus.

Nu jau vairāk nekā gadu Kristaps, kurš vēl pirms neilga laika pats piedalījās Latvijas skolēnu sacīkstēs un ieguva godalgotas vietas, ir jauno censoņu skolotājs. Pulciņa vadītāja amatam bērnu un jauniešu centrā IK Auseklis viņu ieteicis liels automodelisma entuziasts un trašu veidotājs Jānis Nabokins, kura veidotās trases pērkot no visas pasaules. Nabokina veidotu 35 metrus garo trasi aptuveni 10 tūkstošu eiro vērtībā nopircis arī centrs IK Auseklis. Kristaps kliedē izbrīnu par augsto cenu — trase kalpojot 20—30 gadus.

Katra skolēna mērķis ir izgatavot savu automodeli, lai pēc tam varētu piedalīties sacensībās. Viss sākas ar vienkāršu metāla plāksni, uz kuras bērns uzlīmē iepriekš izgrieztu un Kristapa sagatavotu rasējumu. Tad ņem rokas zāģi un izzāģē zīmējumu. Ar vīli pievīlē, kur nepieciešams, dabū gatavu formu, savieno izurbtos caurumiņus. «Viss ar rokām, skaņa ir traka, kad trīs skolēni reizē zāģē un vīlē milzīgas metāla plāksnes,» smejas Kristaps. 

Tālāk seko grūtākais posms, kas no skolēniem prasa vislielāko pacietību — detaļu taisnošana. Jo taisnākas detaļas, jo automodelis trasē būs stabilāks. Pēc tam kopā ar Kristapu salodējot detaļas, notiek montēšana jeb automodeļa salikšana. Cītīgākie pie modeļa tiekot divu trīs nedēļu laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu