Nacionālā teātra direktors: Es mīlu laikmetīgo mākslu • IR.lv

Nacionālā teātra direktors: Es mīlu laikmetīgo mākslu

Jaunais Nacionālā teātra direktors Māris Vītols. Foto - Gatis Rozenfelds

Šonedēļ darbu Nacionālajā teātrī sāka tā jaunais direktors Māris Vītols (51). Viņš uzvarēja konkursā, bet lauri gan nāca ar zināmu rūgtumu: līdzšinējais teātra radošais līderis Elmārs Seņkovs publiski izteicās, ka jaunā direktora nākotnes vīzijas būvēšanā nav piedalījies.

Ir intervē Māri Vītolu, kurš kopš pasenās darbošanās politikā, kad gadsimtu mijā tikai 27 gadu vecumā kā Tautas partijas politiķis īsu laiku pabija izglītības ministra amatā, bet vēl pēc laika no publiskās skatuves pazuda — nodarbojās ar biznesu, finanšu tirgiem, nav bijis sabiedriski pamanāms. Pats viņš stāsta — bijis tik veiksmīgs, ka kopā ar dzīvesbiedri sācis laikmetīgās mākslas kolekcijas veidošanu.

Vītols stāsta, ka “laikmetīgo mākslu, kurā daudzus gadus darbojos kā kurators, arī kolekcionārs, nekad neesmu uztvēris kā liftu, kas piešķir sociālo kapitālu sabiedrībā. Es vienkārši mīlu laikmetīgo mākslu”. Viņš vēlas Nacionālo teātri virzīt uz starptautisku izcilību un piecu gadu laikā to padarīt par Baltijas jūras valstu reģionā atpazīstamu teātri ar nacionālu saturu un laikmetīgu formu. Tāpat viņš gatavojas celt teātra piebūvi ar 350 skatītāju vietām un mēģinājumu zāli.

Vītolu interesējot mākslinieciskais process, līdzdalība tajā: “Teātra mākslinieciskā padome tiks paplašināta, pats līdzdarbošos nākamo sezonu māksliniecisko ideju un repertuāra veidošanā. Seņkova kungam esmu piedāvājis dialoga periodu, kura laikā mākslinieciskās vīzijas saskaņojam. Pēc pirmajām sarunām redzams, ka uzskati sakrīt.”

Jaunais direktors sevi uzskata par finansiāli neatkarīgu cilvēku. Vaicāts, no kurienes ņēmis naudu savai mākslas darbu kolekcijai, Vītols teic, ka ilgstoši darbojies nekustamo īpašumu attīstīšanas jomā: “Mani ekonomiskie apstākļi pirms krīzes 2008. gadā bija labvēlīgi ieguldījumiem nekustamajos īpašumos, aktīvi esmu darbojies arī finanšu kapitāla tirgos. Tā esmu ieguvis materiālu neatkarību un līdzekļus mākslas kolekcijas attīstīšanai.” Viņa personīgā mākslas kolekcija esot pusmiljonu eiro vērta, tā ir daļa no apjomīgākas un vērtīgākas Vitols Contemporary kolekcijas. Ikmēneša ieņēmumu pamats esot noma, Vītolam pašam pieder 11 dzīvokļi Rīgas centrā ar kopējo tirgus vērtību 1,7 miljoni eiro. Vēl viņam pieder kapitāldaļas uzņēmumos un finanšu instrumenti vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā, un līdzīgā apjomā sniegti aizdevumi.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu