Aukstuma šoks un kārtīga istaba • IR.lv

Aukstuma šoks un kārtīga istaba

zīmējums — Freepik
Danī Blūma, © The New York Times News Service

Kā veicināt kvalitatīvu naktsmieru bez uztura bagātinātājiem un miega zālēm?

Labs miegs var padarīt mūs empātiskākus, radošākus, ļauj būt labākiem vecākiem un partneriem, uzskata Kalifornijas Universitātes psihologs Ariks Praters (Aric Prather), ārsts un grāmatas Recepte miegam (The Sleep Prescription) autors. Miegs var palīdzēt tikt galā ar stresu un vieglāk veikt ikdienas pienākumus. Tomēr pārāk bieži miegu neuzskatām par prioritāti. Līdz attopamies nakts vidū, galva pilna domu, izmisīgi nepieciešama atpūta, bet aizmigt nav iespējams.

Kāds šādā brīdī sniegsies pēc uztura bagātinātāja vai miega zāļu pudelītes. Katrs astotais pieaugušais lieto miega zāles, saskaroties ar grūtībām iemigt, pierādījis ASV Slimību kontroles un profilakses centra 2013. gadā veikts pētījums. Tomēr labāku miega kvalitāti iespējams nodrošināt, veicot dažas vienkāršas darbības gan nakts laikā un pirms gulētiešanas, gan dienas gaitā.

Pa dienu

Ieplānojiet laiku, lai raizētos

«Neviens nekad nesaka: naktī pamodos un domāju tikai labas domas,» saka Praters. Dienas gaitā, iespējams, esam pārāk aizņemti, lai gremdētos pārdomās, bet naktī, kad mēģinām sniegt smadzenēm tik nepieciešamo atpūtu, «mūsu domas var kļūt ļoti, ļoti skaļas», raksta ārsts.

Lai atgaiņātos no trauksmes naktī, grāmatas Recepte miegam autors iesaka veltīt satraucošajām domām daļu dienas. Atvēliet 10—20 minūtes, lai pierakstītu to, par ko raizējaties, vai vienkārši padomājiet, nemeklējot risinājumu. Ja darīsit to konsekventi, jūsu raizes neiestiepsies naktī, un, pat ja tā notiks, varat sev atgādināt, ka nākamajā dienā jau ir atvēlēts laiks, kad par tām padomāt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu