Trakāk grūti iedomāties • IR.lv

Trakāk grūti iedomāties

2
Kristīne Jaunzeme. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Valsts kontroles padomes locekle Kristīne Jaunzeme netic nejaušībām un cer, ka visus Aizsardzības ministrijas iepirkumā atbildīgos, kā arī idejas autorus sauks pie atbildības

Skandalozajam Aizsardzības ministrijas 220 miljonu iepirkumam īpašu uzmanību sabiedrība pievērsa šā gada sākumā. Sašutumu izraisīja tieši darījuma summa, taču pavasarī veiktās revīzijas laikā Valsts kontrole konstatēja virkni pārkāpumu visos līmeņos, sākot no iepirkuma procedūras plānošanas 2020. gadā līdz pat iepirkumam pērnā gada beigās.

Sākotnējā ideja — miera laikos izveidot pārtikas piegāžu sistēmu NBS, kas darbotos arī krīzes laikā — vērtējama ļoti atzinīgi, saka Valsts kontroles padomes locekle un Otrā revīzijas departamenta direktore Kristīne Jaunzeme. Taču iepirkums izvērties par katastrofu, un varam būt priecīgi, ka iepirkuma sekas nebija jāpārbauda krīzes laikā.

Ar Jaunzemi pusdienojam Valsts kontroles biroja ēkas kafejnīcā Skanstes ielā. Tieši viņa un vēl divi kolēģi pavasarī cītīgi strādājuši pie iepirkuma revidēšanas. Jaunzeme ir atklāta — normatīvajiem aktiem un valsts interesēm tik neatbilstošs darījums viņas praksē līdz šim nav sastapts. «Droši vien var izdarīt vēl trakāk, bet [to ir] grūti iedomāties,» secina Jaunzeme.

Notikušais viņu «personīgi aizskar un apbēdina», jo 20 gadu pieredze valsts pārvaldē viņai devusi pārliecību, ka «absolūti lielākā daļa strādā pēc labākās sirdsapziņas» un šādi gadījumi ir izņēmums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu