Pašiem sava biennāle • IR.lv

Pašiem sava biennāle

«Eklektisks starpdisciplinārs mākslas piedzīvojums,» organizatore Margrieta Griestiņa skaidro, kas īsti ir festivāls MABOCA. Foto — Antra Oša
Veronika Viļuma

Laužot priekšstatu par laikmetīgās mākslas biennāli kā pompozu un elitāru pasākumu, jau trešo gadu Madonā norisinās festivāls MABOCA — piedzīvojums, kam ļaujas arī labi pazīstami mākslinieki

Lai pašiem būtu interesanti — ar šādu domu 2019. gadā Madonā dzima laikmetīgās mākslas festivāls MABOCA. Tā iniciatori ir radošā apvienība GolfClayderman jeb Margrieta Griestiņa un Aksels Bruks. «Notikumu un situāciju dizaineri, kuri iedvesmu rod banālajā, uzjautrinošajā un dīvainajā,» tā viņus savulaik raksturojusi mākslas zinātniece Santa Hirša. Aizvadījuši neparastas izstādes un asprātīgas performances galvaspilsētas galerijās, piedalījušies teātra festivālā Homo novus un citos radošos projektos, viņi paplašināja savu darbību Vidzemes mazpilsētā, kad Margrieta pārcēlās turp dzīvot.

«Jutu, ka arvien retāk piekāpšu Rīgā, un gribējās, lai māksliniekus, kolēģus un draugus būtu iespēja satikt arī šeit,» vaļsirdīgi saka Griestiņa. Protams, ne mazāk svarīga bija arī vēlme padarīt daudzveidīgāku vietējo kultūras dzīvi, ko viņa vērtē kā visai kūtru. «Pat pēdējie afišu stabi ir noņemti. Visiem ir daudz vienkāršāk, ja nekas nenotiek.»

Kādu laiku pastrādājusi Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Margrieta paspēja tajā sarīkot laikmetīgās mākslas pārstāvja, kuratora, Purvīša balvas nominanta Kaspara Groševa personālizstādi, taču tā izrādījās pēdējā. Vadības nostāja bijusi — madonieti laikmetīgā māksla neinteresē. Tāpēc pirmā MABOCA tapa arī aiz neliela spīta un ar atbildību pret uzrunātajiem māksliniekiem. To, ko nevarēja īstenot muzeja sienās, viņa kopā ar domubiedriem realizēja ārpus tā, sāka tradīciju izvietot mākslas darbus dažādās pilsētas vietās.

«Eklektisks starpdisciplinārs mākslas piedzīvojums,» organizatore skaidro, kas īsti ir festivāls MABOCA, ko paši rīkotāji mazliet ironiski dēvē par starptautisko mākslas un biznesa biennāli. Tajā liela loma ir ne tikai vizuālajai mākslai, bet arī performancēm un jo īpaši mūzikai. MABOCA apvienota ar vēl senāko Brīnumu nakti — neordināru elektroniskās mūzikas pasākumu, kas Madonā notiek jau 12. reizi. «Tādu, kāda sākotnēji bija Brīnumu nakts, es nekad nekur citur neesmu piedzīvojusi,» aizrautīgi saka Margrieta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu