Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooooo Alkarrasa / Alcarràs. Katalāņu režisores Karlas Simonas filmas ir iejūtīgi ģimeņu un sabiedrības vērojumi. Tāds bija viņas debijas darbs Frīdas vasara (Estiu 1993), savukārt jaunā lente, kas nosaukta katalāņu pilsētiņas vārdā, vēsta par ģimeni, kas paaudžu paaudzēs audzē persikus, bet nu ir spiesta savu zemi atdot saules paneļu fermas iekārtošanai. Cilvēciskas patiesības pilns stāsts. Kino no 19. maija.

oooo Dzīve bez Janga / After Yang. Korejiešu izcelsmes amerikāņu režisors Kogonada, kas pazīstams ar savām poētiskajām videoesejām par kino vēsturi un teoriju (tās skatāmas YouTube), ir izveidojis saistošu pārspriedumu par mākslīgā intelekta iekļaušanos mūsu dzīvē. Filma vēsta par kādas ģimenes dzīvi pēc tam, kad neatgriezeniski izslēdzas viņu mākslīgā intelekta palīgs — humanoīds robots Jangs. Filma ar daudzām metaforām un bagātīgu potenciālu diskusijām. Kino no 19. maija.

Piejūras klimats. Godinot izcilās aktrises Regīnas Razumas piemiņu, aicinu noskatīties Rolanda Kalniņa filmu Piejūras klimats (1974). Kinodarbs padomju cenzūras dēļ palika nepabeigts, taču košā vizuālā valodā veidotais stāsts par jauniešiem un hierarhisko struktūru apliecina, ka, par spīti dzelzs priekškaram, pasaules elpu mākslā tolaik juta arī Latvijas autori. Filmas fragments bez maksas skatāms Filmas.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu