Kulta noriets • IR.lv

Kulta noriets

Aivars Ozoliņš

Tikai mierīgi — 9. maija ideoloģija beidzas līdz ar impēriju

Šogad Rīgas pašvaldība 9. maijā būtu varējusi laist traktoru ziedu aizvākšanai Uzvaras parkā, neriskēdama pie reizes nošķūrēt arī iekšlietu ministru, kā pirms gada notika ar Mariju Golubevu, ja vien būtu ziedi, ko šķūrēt «uzvaras pieminekļa» pakājē. Taču vairs nav arī tā pieminekļa. Bet no svinētājiem, kurus otrdien cītīgi dokumentēja mediji un soctīklu lietotāji, visspilgtākie, šķiet, bija kāds suns ar Georga lentīti kaklā 15. trolejbusā Rīgā un Daugavpils domes priekšsēdētājs Elksniņš ar solījumiem «pieminēt vectēvu» tviterī.

Vēl tikai pirms dažiem gadiem toreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs lepojās, ka nevienā citā pasaules pilsētā 9. maiju nesvinot tā, kā to dara Rīgā, un apzvērēja: «Mēs vienmēr 9. maijā svinēsim Uzvaras dienu!» Šogad nu jau eiropeiskais vatenieks, 4. maijā ciniski apsveicis Latviju «dzimšanas dienā», 9. maijā vismaz soctīklos paklusēja kā daudzi, kuri vai nu ir dzīvojuši Kremļa maizē, vai vienkārši nezina, ar ko aizpildīt zūdošās impēriskās identitātes atstāto caurumu.

Lai ko Ušakovs un citi stāstītu par «svētajā karā» kritušo pieminēšanu, 9. maijs bija pirmām kārtām Krievijas impērijas slavināšanas diena. Drīz vairs nebūs palicis daudz, ko slavināt. Un vislabāk par 9. maija kulta norietu liecināja rituāli Maskavā.

Militārā parāde Sarkanajā laukumā ilga mazāk nekā desmit minūtes, un no militārās tehnikas tur brauca tikai viens antīks T-34 tanks vien. (Šos tankus no 1940. līdz 1958. gadam būvēja Harkivā, bet tagad Ukrainā kā apdeguši lūžņi atrodas arī vismaz 3700 jaunāku un pat «supermodernu» Krievijas tanku.) Lidmašīnu pārlidojums bija atcelts jau otro gadu, ja vien par kādu slepenu gaisa spēku varēšanas izrādīšanu neuzskatām divu dronu it kā uzbrukumu Putinam (kurš tātad laikam Kremlī dzīvo uz jumta) gandrīz nedēļu iepriekš, 3. maijā, kad gaisa telpa virs Maskavas jau nedēļu bija slēgta. Bet vairākos Krievijas reģionos, kuri robežojas ar Ukrainu, un arī okupētajā Krimā parādes bija atceltas vispār. Sak, būtu pārāk bīstami kaitināt ukraiņus, kad Krievijas armija no «otrās pasaulē» ir kļuvusi par otro Ukrainā, bet pirmā armija kuru katru brīdi var sākt pretuzbrukumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu