Smalkie metāla monstri • IR.lv

Smalkie metāla monstri

Dinis Hruščovs, SIA Bleste tehniskā departamenta vadītājs, īpašnieka Anatolija Hruščova dēls un uzņēmuma attīstības plānu kaldinātājs. Foto — Lauris Aizupietis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Greiferu ražošana prasa rūpīgu darbu, lielas investīcijas un daudz zināšanu. Uzņēmuma Bleste vadība ir pārliecināta, ka tas ir kapitāls, kas neļaus pazust

Lai nokļūtu līdz mērķim, mēs līkumojam cauri īsti postapokaliptiskai ainavai, kurā pa vidu drupām un gruvešiem slejas milzīgi par aizgājušu godību vēstoši skursteņi — viss, kas palicis pāri no kādreizējās Slokas papīrfabrikas. Taču dziļi teritorijas otrā galā, pašā Lielupes krastā, noslēpusies aiz tā visa, slejas zili balta ēka, kurā valda rosība un ik pa brīdim atskan dažādu aparātu un iekārtu duna. Tā ir rūpnīca, ko SIA Bleste uzcēlusi pirms mazliet vairāk nekā desmit gadiem. 

Bleste ir uzņēmums, kas ražo ostām paredzētu aprīkojumu, bet visvairāk specializējies greiferu izgatavošanā. Tie ir kā milzīgi ekskavatoru kausi, ar kuru palīdzību kravas tiek iekrautas un izkrautas no kuģiem. Šis ir bizness, kas paģēr lielas investīcijas un resursu un ir arī visai jutīgs pret pasaules ekonomiskajām un politiskajām likstām. Tomēr, par spīti tām, kuģubūves inženiera Anatolija Hruščova 1995. gadā dibinātais uzņēmums ir pratis augt, attīstīties un arī nest peļņu.

«Jūs atbraucāt sarežģītā brīdī. Mūsu galvenais noiets visu laiku ir bijis Krievijā, bet vēl tikai pagājušajā nedēļā produkti, ko ražojam, tika iekļauti Eiropas Savienības sankciju sarakstā,» vedot mūs ekskursijā pa uzņēmumu, saka viņa dēls Dinis. Viņš ir Blestes tehniskā departamenta vadītājs,  kurā uzņēmumā faktiski ir uzaudzis, vēlāk, ejot tēva pēdās, izmācījies par inženieri, bet šobrīd kaļ uzņēmuma attīstības plānus nākotnei. «Tas ir jūtams trieciens. Taču meklējam citus tirgus, un mums ir idejas, ko darīt tālāk.»

Plašajā ražošanas telpā vīri, darbojoties pa vienam vai diviem, ar metināšanas aparātiem, frēzēm un citām iekārtām apstrādā metālu, piešķirot tam rasējumos paredzēto formu. Ir vēl rīts, un Dinis garāmejot ar katru sasveicinās un paspiež roku. Telpā ir vairākas lielas iekārtas, kas paredzētas griešanai, velcēšanai, liekšanai, ar kuru palīdzību metāla plāksni var saliekt ieapaļu vai piešķirt tai noteiktu leņķi, utt. Blakus telpā ir virpas, bet, lai nokļūtu līdz tām, jāiet garām milzīgam aparātam, kas, kā Dinis paskaidro, ir uzņēmuma dārgākā un sarežģītākā iekārta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu