Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Svārstības. Režisores Kristīnes Briedes dokumentālā filma par sieviešu (ne)ordinēšanu Latvijas luterāņu baznīcā ir tematiski ietilpīgs darbs, kurā klusā pretnostatījumā pastāv cilvēciskais un institucionālais. Filma bez deklaratīviem vai sociāli kareivīgiem paņēmieniem uzdod jautājumus par to, kas garīdzniecības vidē ir nemaināms status quo un kā pie tā esam nonākuši (ja, piemēram, 20. gadsimta 70. gados Latvijas luterāņu baznīca sievietes ordinēja). Filmas ainas ar aizmirstībā sagruvušiem Latvijas dievnamiem ir izmantotas kā atjautīgi simboli, lai uzsvērtu citās vēstījuma daļās pausto nostāju par sieviešu mācītāju lielo lomu reģionālajās draudzēs. LMT Viedtelevīzijā no 8. marta.

oooo Juku un Himalaju zieds / Yuku et la fleur de l’Himalaya. Sirsnīga animācijas filma ar mūzikla elementiem. Gluži vai varoņeposs par maza cinīša (šajā gadījumā — pelītes) spēju gāzt milzu vezumu jeb pārvarēt bailes, lai sasniegtu ko lielu. Simboliem pilns, taču viegli uztverams stāsts par mākslas dziedinošo spēku un tiekšanos uz gaismu. Stundu gara, ierunāta latviski, šī filma pārstāv retu parādību Latvijas kultūrpiedāvājumā: tā ir teicama skatāmviela pirmsskolas vecuma bērniem. Animācijas režisoru Arno Demenka un Remī Dirēna debijas pilnmetrāža; abu īsfilmas ir vairākkārt izrādītas Riga IFF bērnu filmu programmā. Juku un Himalaju zieds ir 2022. gada festivāla bērnu žūrijas laureāte. Kino no 11. marta.

oooo Bez lāčiem / No Bears. Irāņu režisora Džafara Panahi kinodarbi ir asredzīgi sabiedrības vērojumi. Šī filma aplūko māņticību un aizspriedumus kā sabiedrības izaugsmi bremzējošu spēku. Filmas struktūra, kurā izdomāta realitāte mijas ar īstenību (Panahi pats redzams filmā kā viens no tās varoņiem), ir sarežģīta, taču paradoksāli plūdena, organiski ietverot dažādu veidu attiecības: mīlestību divu cilvēku starpā un represīvas valsts attiecības ar indivīdu. Panahi neilgi pirms filmas pasaules pirmizrādes tika apcietināts un notiesāts, taču nesen ir atbrīvots. Seanss 11. martā plkst. 19.30 Forum Cinemas 2. auditorijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu