Inženieri ir kā mākslinieki • IR.lv

Inženieri ir kā mākslinieki

Tālis Juhna. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Rīgas Tehniskās universitātes jaunais rektors Tālis Juhna grib augstskolā nostiprināt ziemeļvalstu vērtības un radošumu

Gribas cerēt, ka viena no Latvijas lielākajām augstskolām — Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) — februāra beigās piedzīvoja būtiskas izmaiņas. RTU Satversmes sapulce ar pārliecinošu pārsvaru (137 balsis no 190) par jauno rektoru ievēlēja līdzšinējo zinātņu prorektoru akadēmiķi Tāli Juhnu. Šāds rezultāts bijis pārsteigums pašam Juhnam, kurš prorektora amatā strādā jau 12 gadus. 

Ārēji cīņa par augsto amatu nelikās tik spīva, kā to izjuta universitātē. Daži pat teikuši, ka tas bijis viens no smagākajiem vēlēšanu procesiem. Juhna saskaitījis, ka diskusijās kopā ar otru pretendentu Rīgas Biznesa skolas direktoru Jāni Grēviņu viņi vairāk nekā 10 tikšanās pavadījuši 24 stundas, kājās stāvot. «Vēlēšanu process bija milzīgs pārbaudījums mums abiem, bet arī iespēja labāk saprast, kas ir problēmas, kuras jārisina,» saka Juhna. Cīņu par amatu viņš uztvēris kā iespēju pašam dziļāk izprast savu piedāvājumu un ko cilvēki par to domā. Mandāts ir rokā, darbu amatā Juhna sāks marta beigās. 

Mūsu tikšanās notiek marta pirmajā piektdienā, Juhna laiku atrod dienas vidū pēc apspriedes Rīgas domē. Dodamies uz Rātslaukuma tuvumā esošo restorāniņu Province.

Smagnējā RTU izglītības kuģī Juhna ienesis daudzas eiropeiskas vērtības — demokrātiju, iekļaujošu izglītību, godīgumu, taisnīgumu, saka viņa atbalstītāji. Pats atzīst, ka dzīves vērtību apziņā daudz devušas studijas Zviedrijā, kur Stokholmas Karaliskajā Tehniskajā universitātē iegūts starptautiskais maģistra grāds vides inženierijā, bet Lūleo Tehniskajā universitātē doktora grāds. Latvija pieder pie ziemeļvalstīm, mums ir svarīgas ziemeļvalstīs dominējošās vērtības, uzskata Juhna. Atgriezies no studijām Zviedrijā, viņš vispirms augstskolā ieviesis prasību par zinātniskām publikācijām augsta līmeņa žurnālos. Kamēr Latvijā pētniekiem bija svarīga publikāciju kvantitāte, Zviedrijā zinātnieki tēmēja uz kvalitāti. Pētījumu un publikāciju zemā citējamība joprojām ir faktors, kas neļauj Latvijas augstskolām tuvoties pasaules topa augšgalam. Tomēr RTU šajos rādītājos neizskatoties daudz sliktāk par Tartu Universitāti, kas ir iekļuvusi topa piecsimtniekā, mierina Juhna. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu