Balva "Ir" māksliniekam par Putina noģīmi pretī Krievijas vēstniecībai • IR.lv

Balva “Ir” māksliniekam par Putina noģīmi pretī Krievijas vēstniecībai

Plakāts pie Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja iepretī Krievijas vēstniecībai ar Putina noģīmi. Foto - LETA

Žurnāla Ir mākslinieks Krišs Salmanis un žurnāla redaktora pienākumu izpildītājs Pauls Raudseps piektdienas vakarā saņēma Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā Kilograms kultūras 2022 balvu kategorijā Pārsteigums – tajā uzvarēja plakāts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina noģīmja attēlojumu uz žurnāla Ir vāka un pretī Krievijas vēstniecībai.

Krišs Salmanis pēc balvas saņemšanas teica: “Pavisam īsi – es esmu mākslinieks. Šādas bildītes vairs negribu taisīt, negribu saņemt balvu par ko tādu, gribu taisīt mākslu.” Savukārt Pauls Raudseps norādīja, ka “ir divi cilvēki, kuriem esam pateicību parādā. Un tie ir – mākslinieks Andris Breže un Kaspars Vanags”.

Par aizvadītā gada spožāko kultūras notikumu skatītāji un klausītāji atzina izstādi Nacionālajā mākslas muzejā un monogrāfiju Purvītis.

Kategorijā Popkultūra zeltīto kilograma atsvaru ieguva koncertuzveduma Ziedonis. Lācis. Vīrieši veidotāji. Kategorijā Mūzika skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu koncertzālē Lielais dzintars. Kategorijā Literatūra balvu saņēma Ieva Struka – monogrāfijas par Anšlavu Eglīti Par skaisto un aplamo dzīvi autore. Savukārt kategorijā Vizuālā māksla balvu ieguva Liepājas Karostas ūdenstorņa atvērto mākslinieku darbnīcu organizatori.

Kategorijā Kino skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja režisora Armanda Zvirbuļa veidoto daudzsēriju mākslas filmu Krimināllieta iesācējam. Kategorijā Mantojums balvu saņēma atjaunotais Āgenskalna tirgus. Kategorijā Starts uzvarēja Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi par Kārļa Lāča mūzikla Pūt, vējiņi iestudējumu.

Kategorijā Teātris skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja izrādi Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis Jaunajā Rīgas teātrī.

Kilograms kultūras 2022 nominantus izvirzīja žūrija, bet uzvarētājus balsojumā izvēlējās skatītāji un klausītāji.

Kilograms kultūras balvu laureāti. Foto – Lauris Vīksne

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu