Katrs latvietis ir dārgakmens • IR.lv

Katrs latvietis ir dārgakmens

Irma Kalniņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Deputātu grupas sadarbībai ar diasporu vadītāja Irma Kalniņa (JV) vēlas būt trimdas latviešu balss Saeimā

Saeimā pirmo reizi ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar diasporu. Līdz šim šādas deputātu grupas veidotas sadarbībai ar citu valstu parlamentiem, taču tagad būs iespēja Saeimā «dzirdēt diasporas viedokli», saka iniciatīvas autore un grupas vadītāja Irma Kalniņa, kad sestdienas vēlā rītā sarunājamies maiznīcā Mīkla Dzirnavu ielā.

Irma bilst, ka viņai patīkot apzīmējums «globālais latvietis» ārzemju tautiešu raksturošanai, ko lietojis arī viņas vīrs, 2021. gada oktobrī no dzīves aizgājušais izcilais trimdas darbinieks un atjaunotās Latvijas diplomāts Ojārs Kalniņš, tomēr «diaspora» esot starptautiski pieņemts termins. Bet pati sarunas laikā latviešus ārzemēs pāris reižu nodēvē par «Latvijas latviešiem, kuri dzīvo ārzemēs», kā netieši pateikdama, ka uzskata viņus par pagaidu prombūtnē esošiem un vēlētos redzēt atgriežamies.

«Nav taisnība, ka Latvijā ir 1,9 miljoni valstij piederīgo cilvēku,» Irma teic. «Mums ir divi miljoni un četri simti tūkstošu latviešu pa visu pasauli.» Un tagad «pirmo reizi mēs uzrunājam viņus visus» — visas diasporas kopienas un biedrības. (Latviešu organizācijas ir visos kontinentos, atskaitot Āfriku, kaut gan arī tur ir latviešu kopienas Etiopijā, Ēģiptē, Kenijā un citur, viņa atgādina.) Pirmā grupas sēde ar diasporas organizāciju pārstāvjiem paredzēta jau februāra beigās.

Jaunās parlamenta grupas vadītāja skaidro, ka «esam sākuma stadijā» un pirmām kārtām «jāsaprot, ko varam un ko nevaram». («Es esmu skolniece,» viņa vienubrīd  teic un atzīstas, ka nepatīkot, kad viņu dēvē par «eksperti», piemēram, diplomātiskās etiķetes jomā.) Taču grupa noteikti varot izglītot deputātus par aktualitātēm, kuras skar ārpus Latvijas dzīvojošos latviešus. Viņa atzinīgi vērtē Latvijas līdzšinējo diasporas politiku un Ārlietu ministrijas paspārnē izveidotās Diasporas konsultatīvās padomes darbu. «Ir atbalsts diasporai, taču tai nekad nav bijis balss Saeimā. Tagad būs.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu