Lappuse Latgales • IR.lv

Lappuse Latgales

3
Arnis Slobožaņins
Laura Dumbere

Vēsturnieks, mūziķis, televīzijas un radio raidījumu vadītājs, arī kino producents Arnis Slobožaņins pārstāv jauno latgaliešu paaudzi, kam patriotisms nozīmē darbus, nevis patētiskas runas. Latvijas Televīzija gadumijā demonstrēja pirmo latgaliešu miniseriālu Fati — Arnis ir tā idejas autors, mūzikas autors un producents

Vārds «fati» nāk no Ingas Ābeles romāna Klūgu mūks un nozīmē lūzerus — naivus, labsirdīgus neveiksminiekus, paskaidro Arnis. Arī seriāla veidotāji brīžam jutušies kā entuziasma pārņemti fati, jo gājis raibi. Lielā mērā balstījušies uz privātiem ziedojumiem, filmā ieguldījuši naudu arī no pašu kabatām, balansējuši uz mīnusu robežas. Beigās Arnis par darbu nopelnījis 500 eiro honorāru un tagad domā, kā to «lielo naudu» tērēt. Pāris apkures rēķiniem pietikšot. 

Dienā, kad intervēju Arni, Daugavpilī spīd žilbinoša ziemas saule. Viņš miedz acis, kurās dzirksteļo latgaliešu neuzminamais, spītīgais smīniņš. Sarunu sākam Rīgas latviešu valodā, bet jūtu, ka Arnim ķeras mēle un jāpiedomā pie vārdiem, tāpēc piedāvāju runāt latgaliski. 

Šito prieku! Viņš atviegloti uzelpo un sāk bliezt ar pilnu krūti tik bagātā un autentiskā latgaliešu valodā, kādu reti laimējas dzirdēt. Tā viņam daudz vieglāk, dabiskāk, jo ikdienā oficiālo latviešu valodu lieto maz. Kā vairums latgaliešu, Arnis runā traki ātri. Vienmēr esmu domājusi — kur viņi tā skrien? Tagad saprotu. Kamēr kurzemnieks «visem vārdem rau galotns nost, jo viš negrass mut dzeset», latgalieši vārdus izloka kā upītes ap birztalām, tos sagarinot — «jumsim ir vareiba nūsavērt nūslādzūšuos seriāla serejis» (jums ir iespēja noskatīties pēdējās seriāla sērijas). Tāpēc jārunā ātri, lai tiktu līdzi citiem latviešiem. 

Žurnālista darba virtuve jeb šifrēšana — ieraksta klausīšanās un pierakstīšana — parasti ir smags darbs autoram un neinteresants aspekts lasītājam. Bet šoreiz man tiešām klājās jautri. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu