Jaunā miera beigas • IR.lv

Jaunā miera beigas

8
Krievijas prezidents Vladimirs Putins jūras spēku mācībās Melnajā jūrā 2002. gadā. Foto — Scanpix
Juvāls Noa Harari

Pēdējās desmitgades ir bijušas labākās cilvēces vēsturē. Slavenais domātājs Juvāls Noa Harari brīdina, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai draud atmest visu pasauli jaunā kara un posta laikmetā

Pirms dažiem gadiem es publicēju grāmatu 21 Lessons for the 21st Century (21 mācība 21. gadsimtam) un vienu no nodaļām veltīju kara nākotnei. Sadaļā ar apakšvirsrakstu Nekad nenovērtējiet par zemu cilvēka muļķību apgalvoju, ka šī gadsimta pirmās desmitgades ir bijušas vismiermīlīgākais laikmets cilvēces vēsturē un karam vairs nav lielas ekonomiskās vai ģeopolitiskās jēgas. Taču tas vēl nebūt negarantē mieru, jo «cilvēciskā muļķība ir viens no svarīgākajiem vēstures spēkiem» un «pat racionāli vadītāji bieži vien izdara muļķīgas lietas».

Par spīti šīm pārdomām, 2022. gada februārī es biju šokēts, kad Vladimirs Putins mēģināja iekarot Ukrainu. Paredzamās sekas pašai Krievijai un visai cilvēcei bija tik postošas, ka tas šķita mazticams solis pat tik nežēlīgam un lielummānijas pārņemtam cilvēkam. Tomēr Krievijas autokrāts izvēlējās izbeigt vismiermīlīgāko laikmetu cilvēces vēsturē un virzīt cilvēci pretī jaunam kara laikmetam, kas var izrādīties ļaunāks par visu, ko esam redzējuši līdz šim. Patiešām, tas pat var apdraudēt mūsu sugas izdzīvošanu.

Tā ir traģēdija, jo īpaši tāpēc, ka pēdējās desmitgades ir pierādījušas, ka karš nav kaut kāds neizbēgams dabas spēks. Tā ir cilvēka izvēle, kas atšķiras atkarībā no vietas un laika. 

Kopš 1945. gada mēs neesam pieredzējuši nevienu karu starp lielvarām, nevienu starptautiski atzītas valsts iznīcināšanas gadījumu, ko izraisījusi iekarotājvalsts. Joprojām salīdzinoši bieži notiek ierobežoti reģionālie un vietējie konflikti. (Es dzīvoju Izraēlā, tāpēc to ļoti labi zinu.) Neņemot vērā Izraēlas okupāciju Rietumkrastā, valstis reti kad ir mēģinājušas vienpusēji paplašināt savas robežas ar vardarbības palīdzību. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Izraēlas okupācija ir piesaistījusi tik daudz uzmanības un kritikas. Tas, kas bija norma tūkstošiem gadu ilgā impēriju vēsturē, ir kļuvis par kaut ko nepieņemamu un neatļautu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu