Brīvība uzvarēs • IR.lv

Brīvība uzvarēs

11
Pauls Raudseps

Pasaule kļuvusi bīstamāka. Jābūt gataviem atteikties no līdzšinējām ērtībām

Katrai tautai un katrai paaudzei ir savi liktenīgo pavērsienu gadi. Latviešiem 1918 un 1940 nav vienkārši četru ciparu virknējumi. Tie ir skaitļi ar tikpat spēcīgu emocionālo lādiņu kā vārdiem «neatkarība» un «okupācija». Attiecīga vecuma cilvēkam pietiek redzēt gadskaitli 1989, un pēkšņi acu priekšā uzvirmo tēli, kā lielais brīvības vilnis veļas pāri Eiropas austrumiem, gāž mūrus un 1991. gadā aizskalo arī padomju impēriju.

Tāpat 2022. būs gads, kas ne tikai atstās neizdzēšamu nospiedumu mūsu sirdīs, bet arī novilks skaidru robežšķirtni starp to, kas bija «pirms», un to, kas būs «pēc».

2022. gads, vai precīzāk — šā gada 24. februāris, sagrāva veselu ilūziju pili, pa kuras aizvien ļodzīgākajām kāpnēm tekalēja daudzi pasaules valstu un uzņēmumu vadītāji. Krievijas barbariskais uzbrukums Ukrainai ir licis sabrukt daudz vairāk nekā tikai naivai ticībai, ka ar Putinu vienmēr būs iespējams «sarunāt». Līdz pamatiem ir nojaukts vesels pasaules uzskatu kopums, kas veidoja Rietumu domāšanu pēdējos trīsdesmit gadus.

Pēc PSRS sabrukuma uzplauka ticība, ka liberālās demokrātijas un brīvā tirgus uzvara visā pasaulē ir dabiska un neizbēgama. Diemžēl daudziem aizmirsās Raiņa brīdinājums: «Tas jaunais laiks, kas šalkās trīs, tas nenāks, ja ļaudis to nevedīs.» Aizmirsās, cik daudz dzīvību, pūļu un naudas bija daudzu gadu garumā jāveltī PSRS savaldīšanai, lai sagaidītu brīdi, kad šī nedabiskā sistēma pati sevi iznīcināja. Pēc 2001. gada Amerikas uzmanība pilnībā pievērsās džihādistiem, nopietnam, bet ne eksistenciālam draudam Rietumiem. Tikmēr 90. gadu demokrātijas izplatības aktīvā atbalstīšana pakāpeniski pārtapa slinkā noskaņojumā, ka lielvaru attiecībās «gan jau viss būs labi». Tādus mazus, kaitinošus miera traucētājus kā Irāna vai Ziemeļkoreja būs iespējams savaldīt, bet iesaistīšana globalizētajā ekonomikā Ķīnu un Krieviju piejaucēs, bezmaz vai piespiedīs tās labi uzvesties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu