Dzīve uz sejas • IR.lv

Dzīve uz sejas

Linda Īstenā. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Māksliniece Linda Īstenā, kas pati piedzīvojusi izdegšanu un bēgšanu, grāmatā Perspektīva izaicina citus cilvēkus uz vaļsirdīgām atbildēm pēc viņu sejas apgleznošanas

Ikdienas skrējiens un pirmssvētku trakums pēkšņi izplēn, it kā es būtu nonākusi kādā miera salā. Turklāt no sastaptā cilvēka neuzmācīgi, bet strāvo sirds siltums. Tādu es iepazinu mākslinieci Lindu Īsteno, kuras nupat iznākusī grāmata Perspektīva ir tieši par to — ieklausīšanos citos, bet vispirms sevī. Deg sveces, skan mierīga mūzika, blakus runcis Žanis un Lindas ceptie saldie riekstiņi.

Jau vairākus gadus Lindas audekls ir cilvēku sejas — uz tām top simetriski raksti, kam apkārt Linda uzbur citu — traku, košu un neparastu — pasaulīti. Kādam tiek pat asfalta gabali, stikla lauskas vai nokrāsots popkorns. Taču šī nav jautra sejas apgleznošana bērnu ballītē. «Neviens īsti nevar šo procesu izstāstīt,» saka Linda. Tas ir kā rituāls — ļaušanās notiekošajam. 

Katram apgleznotajam cilvēkam māksliniece uzdod vienu jautājumu, kas viņai ienāk prātā šī procesa laikā. Kur mīt tavs spēks? Kas ir drosme? Un tamlīdzīgi. Apgleznotajam jāuzraksta atbilde, un tikai tad viņš saņem apgleznotās sejas fotogrāfiju. «Kad cilvēks iziet no manām mājām, process turpinās, jo uzdotais jautājums viņā «kustas».» 

Cilvēku atbildes kopā ar Lindas atziņām apkopotas jaunajā grāmatā. Atstāta arī brīva vieta lasītāja pārdomām. «Kad man vajadzēja rakstīt atbildes uz katru no jautājumiem, ko esmu cilvēkam uzdevusi, sapratu, cik būtiski ir atrast atbildes un kā tas mani pašu ir mainījis.» Dienu pirms mūsu sarunas Linda apgleznoja vīrieša seju, kuram bija jāatbild uz jautājumu: «Kāpēc tev ir svarīgi, ka tevi ciena?» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu