Tehnodievu mijkrēslis • IR.lv

Tehnodievu mijkrēslis

Pauls Raudseps

Kriptobirža FTX no 32 miljardus vērta uzņēmuma līdz bankrotam pāris nedēļās

Viņi ir kas vairāk par miljardieriem. Viņi ir elki.Bija paaudze, kura sapņoja kļūt par kinozvaigznēm. Viņu bērni alka rokmūziķu slavu.

Bet nu jau gandrīz 30 gadus veselai paaudzei apsolītā zeme ir Silīcija ieleja, tās pravieši — programmētāji, un tās dievi — virtuālajā realitātē par milžiem kļuvušie Geitss, Džobss, Brins, Zakerbergs un Masks. Leģenda par vecāku garāžā vai universitātes kopmītnē dzimušu ideju, kura izauga par simtiem miljardu vērtu uzņēmumu, iedvesmojusi neskaitāmus topošos datoriķus, peļņas kārus investorus un spilgtus stāstus alkstošus žurnālistus, lasītājus un skatītājus, kuriem jaunuzņēmumu dibinātāju stāsti bija kā Marvel filmu supervaroņu piedzīvojumi, tikai pa īstam un bez specefektiem.

Taču, kā ikviens skandināvu mītu cienītājs zina, pārdabiskas būtnes nav nemirstīgas. Valhallu un tās valdniekus gaida ragnarök — dievu liktenīgā diena jeb mijkrēslis.

Šogad patiesības stunda pienākusi daudziem savulaik Silīcija ielejā dievinātajiem un līdz ar viņiem arī leģendai par tehnoģēnijiem, kuri elektronu vibrācijas, bitu un baitu tukšās nullītes un plikos vieniniekus ar alķīmisku burvestību pārvērš dolāru olimpos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu