Slēposim vai nūjosim? • IR.lv

Slēposim vai nūjosim?

Laura Krūmiņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Auksta un dārga vai silta un lēta — tāds ir jautājums. Kopā ar LVĢMC Prognožu nodaļas vadītāju Lauru Krūmiņu skaidrojam, kāda gaidāma šī ziema

Sarunas par laikapstākļiem latviešiem, tāpat kā citu Baltijas jūras valstu kaimiņiem, nav nekāds small talk jeb tukša patērzēšana, kas saviesīgos pasākumos aizpilda neveiklas klusuma pauzes. Mums tā ir nozīmīga, emocionāli piesātināta tēma, kas parasti saistīta ar gaušanos, jo laikapstākļi nevienā gadalaikā nespēj atbilst mūsu vēlamajiem ideāliem. Īpaša kolektīvā sāpe vienmēr bijusi silta, pelēka ziema bez sniega. 

Šobrīd attieksme krasi mainījusies. Šī laikam ir pirmā ziema vēsturē, kad latvieši nesapņo par baltiem Ziemassvētkiem, lāstekām un leduspuķēm logu rūtīs. Gluži pretēji — esam gatavi atteikties no slēpošanas priekiem un sirsnīgajām attiecībām ar sniegavīriem, lai tikai nebūtu liela sala un šausminošu rēķinu. Izrādās, baltai ziemai ir apkures cena, kuru vairs nevaram atļauties. 

Uzrunājām Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītāju Lauru Krūmiņu, lai uzzinātu, kāda gaidāma šī ziema — dārga vai saudzīga apkures izmaksu ziņā? Krūmiņa teic, ka varam uzelpot, jo esot pamats uzskatīt, ka šī ziema būs siltāka par klimatisko normu. 

Sezonālās prognozēšanas aprēķini tiek veikti reizi mēnesī. Jaunākā informācija liecina, ka Eiropas ziemeļu daļā trīs ziemas mēneši — decembris, janvāris un februāris — būs siltāki par normu. «Laikapstākļus biežāk noteiks Atlantijas cikloni un rietumu vēji, kas vasarās nes vēsu un lietainu, bet ziemās — siltāku laiku. Būs arī periodi, kad Latvijā ieplūdīs arktiskās gaisa masas un nostabilizēsies ziemas apstākļi, bet tie nebūs ilglaicīgi,» stāsta Krūmiņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu