Klāvs Veseļuns, klimata konferences Cop27 dalībnieks • IR.lv

Klāvs Veseļuns, klimata konferences Cop27 dalībnieks

4
Visemocionālāk Cop27 klimata konferencē bijis lasīt mazajās okeāna salās dzīvojošo bērnu vēstules, zinot, ka viņi, visticamāk, būs pēdējā paaudze, kura var apdzīvot šīs vietas, saka Latvijas pārstāvis samitā Klāvs Veseļuns. Foto no privātā arhīva
Monta Kaiva Konovalova, speciāli Ir

Vai sievietes klimata krīzē cieš vairāk nekā vīrieši? Topošajam vides zinātniekam Klāvam Veseļunam ir tikai 20 gadu, bet viņš zina atbildi ne tikai uz šo jautājumu — ne velti vairāk nekā 90 jauniešu konkurencē tieši viņam piešķīra ceļazīmi pārstāvēt Latvijas jaunatnes organizācijas Protests partnerorganizāciju Eiropas Jaunie zaļie ANO klimata pārmaiņu konferencē Cop 27 Šarm eš Šeihā Ēģiptē, kas noslēdzās 20. novembrī. 

Lai gan konferences rezultāti izpelnījušies pretrunīgus vērtējumus, tas tomēr bija viens no nozīmīgākajiem klimata samitiem pasaulē. Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 100 valstu un valdību vadītāji, 35 000 dalībnieku un bija apskatāmi neskaitāmi paviljoni. 

«Es vienmēr esmu interesējies par klimatu, jo tā ir viena no tēmām, kas attiecas uz nākotni. Ja nebūtu nekādas klimatrīcības, mēs arvien ātrāk tuvotos traģiskām vecumdienām,» Klāvs izbrīnīts atbild uz jautājumu, kāpēc viņu interesē klimats. «Mēs jau nerunājam tikai par savu nākotni, bet par visu paaudžu nākotni.» 

Ir daudz nejēdzību, ko viņš pamana ik dienu, — nav šaubu, ka klimata problēmu risināšana ir viņa misija. «Vēlos izveidot jauniešu klimata konsultatīvo padomi, kas pašlaik Latvijā vēl neeksistē,» stāsta jaunais politikas pētnieks, aktīvists, topošais vides zinātnieks, kura dzīve noris starp Latviju un Nīderlandi, jo viņš tur studē. Klāvs uzskata, ka Latvijas jauniešu interese un darbošanās ar klimatu saistītu problēmu risināšanā ir kritiski zema. «Arvien mazāk tiek rīkoti protesti, gribētos aktīvāku iesaisti, jo mums ir liels potenciāls.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu