«Strādāju kā zirgs» • IR.lv

«Strādāju kā zirgs»

Tomass Pildegovičs. Foto – Ieva Salmane
Agnese Meiere

Tā, atceroties studijas Lielbritānijā, saka starptautiskās drošības pētnieks Tomass Pildegovičs. Šķiet, nekas nav mainījies — viņš turpina strādāt gan pie sava doktora darba par Krievijas iebrukumiem Ukrainā un Gruzijā, gan NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, gan radio Radio Pieci un Ir raidierakstā Ārskats komentēt starptautiskos jautājumus

Tomasam Pildegovičam ir 25 gadi, un viņš ir ne tikai Kembridžas universitātes politikas un starptautisko attiecību doktorants, bet arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vecākais eksperts. Par spīti padziļinātajām zināšanām starptautiskajās attiecībās, sarunās ar žurnālistiem Tomass nav pieredzējis, tāpēc, lēnām malkojot kapučīno Rīgas centra kafejnīcā, kurā pilns ar tūristiem, atzīstas — ir neliels satraukums. Galvenais, lai rakstā viņu atspoguļotu tikpat glaimojoši kā diženā vadoņa tēlu Ziemeļkorejā, puisis pajoko.

Dienā, kad tiekamies, izskan ziņa, ka Irāna var uzbrukt Saūda Arābijai. «Mūsu uzmanība nedalīti pievērsta karam Ukrainā, taču jāatceras, ka pasaule nebeidzas pie Eiropas robežām, ir virkne citu saspīlējuma punktu. Kā redzam, pasaulē mutuļo,» uzsver Tomass.

Gribu iztaujāt viņu par viņa dzīves līkločiem, taču mūsu saruna neizbēgami aizplūst pie ārpolitikas jautājumiem. Var just, ka Tomass ir patiesi iededzies, taču kādā brīdī atklāj bailes par pārdegšanu. «Cilvēka uzmanība tehnoloģiju ietekmē ir tā nodeldēta, ka konstanti atvērti desmit logi datora vai telefona ekrānā. Man ir sajūta, ka desmit logi atvērti manā prātā, un tas nav ilgtspējīgs modelis,» atzīstas Tomass.

30 000 sekotāju

Līdz pat kara sākumam Ukrainā Tomass bija parasts Instagram lietotājs ar aptuveni 700 sekotājiem, kas dalās ar spilgtiem personiskās dzīves mirkļiem. Dzīve bija uzņēmusi sarežģītu, taču visnotaļ aizraujošu un paredzamu virpuli — Kembridžas universitātē tapa viņa doktora darbs par konfliktiem Ukrainā un Gruzijā.  2019. gadā daudziem tā šķita visai neaktuāla tēma, bet šī gada sākumā tā ieguva pavisam citas nokrāsas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu