Mēs redzam 50 gadus tālāk • IR.lv

Mēs redzam 50 gadus tālāk

1
Dagnija Smilga (pa kreisi) Niklāvs Paegle un Kārlis Bērziņš. Foto – Pēteris Vīksna, Eds Rīvs un no Ēter arhīva
Veronika Viļuma

Dagnijas Smilgas, Kārļa Bērziņa un Niklāva Paegles izveidoto arhitektūras biroju Ēter ietekmīgs nozares medijs šogad atzinis par vienu no daudzsološākajiem pasaulē. Viņu projektētais atbalsta centrs Pērle Cēsīs saņēmis Latvijas Arhitektūras gada balvu, bet iekārtotā izstāde Londonas Dizaina muzejā pulcē apmeklētāju tūkstošus. Arhitekti atzīst — atšķirīgie darbības mērogi ļauj izmēģināt visdažādākās idejas, un to viņiem ir daudz

Ēka ar īpašu garu, Gesamt-kunstwerk jeb ideāls mākslas darbs mūsdienīgā veidā — tā atbalsta centru Pērle Cēsīs raksturoja Latvijas Arhitektūras gada balvas starptautiskā žūrija. Un norādīja — labā stāstā vienmēr ir nedaudz mistērijas, un šī ir neliela budžeta arhitektūra ar mistēriju. Tajā pašā laikā radīta cilvēkiem un labi iekārtota. Ko par to saka paši autori?

Videozvanā, pieslēgušies katrs no savas vietas, man pretī smaida draugi, domubiedri un biznesa partneri Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš un Niklāvs Paegle no arhitektūras biroja Ēter, kuri apbalvoto dienas centru veidojuši sadarbībā ar biroju Rīgers.

Kompaktā vienstāva ēka ar trijstūra formas jumtu iegūlusi ainaviskā nogāzē, un lielie logi dienvidu pusē it kā aicina dabu iekštelpās, radot plašuma sajūtu. «Pērlei nav pompozas ieejas ar institūcijas nosaukumu, bet ir terase, kas domāta tiem, kuri šo ēku lieto. To veido godīgi materiāli — koks, betons, stikls, metāls, neko nekrāsojot un neslēpjot. Vēlējāmies, lai ēka nav bezpersoniska, bet gan aptver lietotāju, kurš tur jūtas mierīgi, mājīgi. Visas lietas, kas rada atmosfēru, ir veidotas, lai sasniegtu cilvēka mērogu,» stāsta Dagnija. Ēter praksei tik būtisko «cilvēka mērogu» trijotne sarunā piemin vairākkārt — «dzīvojamība» viņu darbos iet roku rokā ar koncepciju neatkarīgi no projekta lieluma.

Pilotprojekts

Pērle Cēsu novadā darbojas ar mērķi sniegt atbalstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un palīdzēt viņiem iekļauties sabiedrībā. «Ēkas uzdevums ir lielāks nekā vienkāršai privātmājai,» saka Kārlis, tomēr izaicinājumus sagādājis ierobežotais budžets.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu