Remtes meža pārsteigums • IR.lv

Remtes meža pārsteigums

1
Visdīvainākais ir uz milzīgajiem akmeņiem iekaltie vārdi: Vašingtons, Gēte, Rumfords. Foto — Mistrus Media fotoarhīvs
Gunita Nagle

Pētot norādes par zirgu kapiem, vēsturnieks Edgars Plētiens patiesībā uzgājis Kurzemes masonu tikšanās vietu — akmens galdu un sēdekļus ar iekaltiem uzrakstiem

Kaut ko tādu vēsturnieks un pedagogs Edgars Plētiens dzirdēja pirmo reizi. Zirgu kapi! Taču, jā, kad TV raidījuma Tas notika šeit veidotāji šovasar ieradās Saldus novada Remtes pagastā, vietējie stāstīja, ka mežā esot zirgu kapi ar akmens piemiņas zīmēm. Sameklējis Remtes mežā vietējo iedzīvotāju norādīto vietu, viņš ieraudzījis pusaplī saliktus milzu akmeņus un to centrā akmeni ar rūpīgi izkaltu kvadrātveida gropi. Ja patiešām Remtes muiža būtu bijusi vienīgā vieta Latvijā, kur apglabāti zirgi, tad kāpēc viņiem likt šādi izkārtotus piemiņas akmeņus? Nē, Edgars neticēja, ka šeit ir bijuši zirgu kapi.

Meklējot informāciju par Remtes muižu, viņš atklāja, ka tās bijusī īpašniece Agnese Elizabete 1767. gadā apprecējās ar Johanu Frīdrihu fon Mēdemu. Bet Mēdems bija masons jeb brīvmūrnieks. Jau 1754. gadā viņš Kurzemes muižniecības galvaspilsētā Jelgavā bija piedalījies brīvmūrnieku ložas Pie trim kronētajiem zobeniem dibināšanā. Mēdema meita no viņa iepriekšējās laulības, 18. gadsimtā populārā literāte Elīza fon der Reke, atmiņās apraksta, ka tēvs, tolaik ieguvis jau valsts grāfa titulu, un tēvabrālis Kristofs Johans Frīdrihs fon Mēdems bija tik ļoti aizrāvušies ar brīvmūrniecību, ka 1779. gadā Jelgavā un Vilces muižā uzņēma pie sevis krāpnieku Džuzepi Balzamo, kurš uzdevās par grāfu Kaliostro un brīvmūrnieku Londonas ložas pārstāvi. Kaliostro, lai paplašinātu apkrāpto cilvēku loku, pavēstīja, ka brīvmūrnieku kustībā uzņemamas arī sievietes, un līdz mūsdienām saglabājies Kaliostro parakstīts masonu kustības sertifikāts Agnesei Elizabetei fon Mēdemai.

Veicis nelielu izpēti par Mēdemu dzimtu un tai piederošo Remtes muižu, vēsturnieks Plētiens izvirzījis hipotēzi, ka Remtes mežā atrastie akmeņi patiesībā bija slepens masonu templis, brīvmūrnieku tikšanās vieta. Ja šo hipotēzi izdotos pierādīt, Remte būtu vienīgā vieta Eiropā, kur masonu templis atrodas zem klajas debess, nevis zem jumta.

«Gēte» un «Vašingtons»

Visdīvainākais ir uz milzīgajiem akmeņiem iekaltie vārdi: Vašingtons, Gēte, Rumfords. Sākumā vēsturnieku tas pamatīgi samulsināja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu