Maskavas shēmas • IR.lv

Maskavas shēmas

Pret valdību vērsts protests Kišiņevā 23. oktobrī. Foto – Scanpix
Katrīna Beltone, © The Washington Post

Kā Krievijas drošības dienests cenšas sagraut Moldovas prorietumniecisko valdību

Kad oktobra sākumā tūkstošiem protestētāju sapulcējās pie Moldovas prezidentes pils, pieprasot prorietumnieciski noskaņotās valsts līderes atkāpšanos, šīs demonstrācijas iniciators drīz vien saņēma uzslavas no Maskavas. Kāds augsta ranga Krievijas politiķis slavēja opozīcijas partijas līderi Ilanu Šoru kā «cienījamu ilgtermiņa partneri» un pat piedāvāja lētāku Krievijas gāzi vienam Moldovas reģionam, kurā pie varas ir tieši Šora dibinātā partija.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests FSB 35 gadus veco Šoru dēvē par «jauno», un viņš ir kļuvis par vadošo figūru Kremļa centienos panākt varas maiņu šajā bijušajā padomju republikā. Par to liecina gan izlūkdienestu savākti dokumenti, gan intervijas ar amatpersonām Moldovā, Ukrainā un Rietumos.

Slepenos dokumentus pārtvēra un publiskoja Ukrainas izlūkdienests, taču par to autentiskumu pārliecinājās arī laikraksts The Washington Post. Šī informācija labi parāda, kā Maskava joprojām turpina manipulēt ar Austrumeiropas valstīm, par spīti tam, ka buksēt sākusi tās militārā invāzija Ukrainā. FSB no dažiem lieliem Krievijas valsts uzņēmumiem ir pārskaitījusi desmitiem miljonu dolāru, lai izveidotu tādu moldoviešu politiķu tīklu, kas veicinātu viņu valsts tuvināšanos Maskavai.

ASV Finanšu ministrija oktobra beigās noteica sankcijas pret vairākām Krievijas un Moldovas organizācijām un personām, tajā skaitā Šoram, norādot, ka viņš «koordinējis savas aktivitātes ar citiem oligarhiem, lai izraisītu politiskus nemierus Moldovā», «saņēmis Krievijas atbalstu» un jau kopš šā gada jūnija sadarbojas «ar Maskavā bāzētām struktūrām, lai grautu» Moldovas centienus pievienoties Eiropas Savienībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu