No atkritumiem par enerģiju • IR.lv

No atkritumiem par enerģiju

Foto — Pexels.com
Ieva Zībārte

Mājoklis nav atdalāms no pārējās dzīves — darba, izklaides vai sporta. Tas ir daļa no lielākām sistēmām

Jautājums, vai padomju laikā celtajām mājām ir derīguma termiņš, izskan bieži. Kopš rakstu par arhitektūru, esmu dzirdējusi dažādas atbildes — 50, 70 un pat 100 gadu. Līdzīgi kā jebkurai lietai, ar rokām vai rūpnieciski ražotai, arī ēkām ir savs termiņš. Dažas no tām var kļūt mūžīgas, ja vien tiek rūpīgi lietotas un necieš no ārējiem apstākļiem. 

Tā kā pirmās lielpaneļu mājas Latvijā uzcēla 50. gados, dažu speciālistu prognozētajam termiņam esam bīstami tuvu, taču jaunā Eiropas arhitektūras politika nojaukšanu neatbalsta. Tā arī neatrisinātu pieejamu, skaistu un energoefektīvu mājokļu trūkumu, tāpēc ir tikai viens ceļš — siltināt un atjaunot. Eiropas Komisijas stratēģiskā iniciatīva Jaunais Eiropas Bauhaus piedāvā vēl vienu veidu — transformēt. Turklāt pārveides procesa centrā ir jābūt cilvēkam.

Mājokļu tēma bija galvenā šā gada sākumā Francijā notikušajā arhitektūras politikas konferencē. Īpaši svinīgi tika pasniegtas balvas mājokļu projektu konkursā, ko kopīgi rīkoja divas Francijas ministrijas — kultūras un mājokļu. 

Par mājokļiem īpaši atbildīga ministrija — pirmā jaunizveidotā ministrija 20 gadu laikā — radīta arī Vācijā. Visas šīs darbības ir vērstas uz agrāko projektēšanas un vides veidošanas metožu pārskatīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu