Lai runā Pīlēns • IR.lv

Lai runā Pīlēns

9
Aivars Ozoliņš

Kariņš var paiet malā un ļaut mēģināt uztaisīt «ideoloģiski» saskanīgu valdību

Sarunu otro kārtu Krišjānis Kariņš šonedēļ sāka it kā turpat, kur pabeidza pirmo, — viņa piedāvājums veidot plašāko iespējamo jeb četru partiju koalīciju ir atdūries pret Nacionālās apvienības un Apvienotā saraksta «ideoloģisko» aizsprostu Progresīvajiem. Taču Kariņam ir divi trumpji — laiks un aritmētika. Sarunu «partneru» blefs zaudē ticamību jo straujāk, jo biežāk to atkārto, bet Jaunās Vienotības 26 deputātu vietas Saeimā ir stabila realitāte.

Sarunu pirmajā nedēļā esam saklausījušies gan teikas par nacionāliem baltajiem lāčiem, kuru takas nekad nekrustojoties ar staļinisku pingvīnu maoistiskajiem ceļiem, gan vecu mēbeļu prātojumus par konservatīvu galdu ar trim kājām, kas esot stabilāks par kreisi četrkājainu. «Ideoloģiskās» saderības vai nesaderības mitoloģija ir uzkarsēta krietni pamatīgāk nekā pirms vēlēšanām, un tas vien ir rādītājs, ka stāsts patiesībā ir par kaut ko pavisam citu. Par to, ka notiek mēģinājums atjaunot oligarhu varas laikus, un nākamais solis ceļā uz mērķi ir JV nožņaugšana ar divu koalīcijas partneru un divu to ārpuskoalīcijas sabiedroto masu.

Kariņš diezin vai piekritīs savas partijas iznīcināšanai, un nav arī nepārvaramu šķēršļu pašlaik labākās iespējamās valdības izveidošanai. Taču viņam var nākties izdarīt taktisku atkāpi. Katarse valdības veidošanā iestātos, ja viņš paietu malā un ļautu Uldim Pīlēnam mēģināt izveidot it kā ideoloģiski homogēnu Apvienotā saraksta, Nacionālās apvienības, Zaļo un Zemnieku savienības un Latvija pirmajā vietā koalīcijas valdību. NA pirms vēlēšanām uzkrītoši atteicās novilkt «sarkano līniju» oligarhiem, arī AS neteica stingru «nē» ZZS. Tad nu uz priekšu, kad jau «nezinām, kas mēs īsti esam, ar ko gribam identificēties, kas ir mūsu pamatvērtības un kurp ejam», kā Pīlēns stāstīja no Lemberga «neatkarīgās» avīzes Elitai Veidemanei pērn aprīlī.

JV kuluāros šāds turpinājums jau izskanējis, kaut gan pašlaik, šķiet, drīzāk sarunu partneru pabiedēšanai. Tomēr, pirmkārt, šāds nenoformēts 53 balsu vairākums jaunajā Saeimā patiešām ir. Otrkārt, nepieciešamība to atklāti noformēt radikāli mainītu spēles noteikumus. AS šāda valdība nozīmētu ātru politisku pašnāvību, un arī NA atklāta mešanās seno draugu Lemberga un Šlesera apkampienos būtu lēnāks, tomēr drošs ceļš uz norietu, kad jau aizmuguri vairs nesargā Saskaņas bubulis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu