Varavīksne pār piena galdiem • IR.lv

Varavīksne pār piena galdiem

Jēkabpils novada Atašienes pagastā esošais piena galdiņš joprojām aktīvs. Foto — Juris Zalāns
Gunita Nagle

Desmitiem dažādu piena galdu izraisījuši lielu interesi latgaliešu Amandas Anusānes un Vizmas Mičules veidotajā Instagram kontā @pina_golds. Reti kurš vēl nodod pienu kannās, bet galdi to savākšanai aizvien stāv, ieauguši zemē

Kontā ir daudz skaistu attēlu, bet starp tiem, kas izpelnījušies visvairāk sirsniņu, ir «trokais šmukuleits» jeb trakais smukulītis — saulītes ornamenta kokgriezumiem rotāts, pelēks piena galds Rēzeknes novada Dekšāres pagastā. Vizmai Mičulei izdevies noķert skaistu mirkli, kad tumšie lietus mākoņi ir aizgājuši pamalē, Dekšārēs pēc lietus uzspīd saule un tieši pāri piena galdam slaidā lokā izliekusies koša varavīksne.

Tādu spožumu Vizma un viņas draudzene Amanda Anusāne ir piešķīrušas visiem piena galdiem, ko šogad vairāku mēnešu garumā fotografējušas pašas, kā arī aicinājušas citus iesūtīt fotogrāfijas. Galdi nav tikai piena savākšanas vietas, tā ir daļa no Latvijas piensaimniecības vēstures kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem. Un joprojām ir vietas, kur ik dienu tiek uzstutētas piena kannas, lai pienu pārlietu resnā piena cisternā.

Konts vientuļiem galdiem

Uzmanību galdiem Amanda un Vizma pievērsa nejauši. Abas kopā apbraukāja Latviju, fotografējot pamestus veikalus. Daudzviet par kādreizējo ciemu apdzīvotību liecina tikai noplukusi vienstāva ēka ar veikala nosaukumu. «Grūti pat iedomāties, ka pamesto veikalu tuvumā vēl pirms gadiem četrdesmit dzīvoja cilvēki, kuriem vajadzēja to veikalu,» saka Vizma. Kādā braucienā, nokļuvušas Galēnu pagastā, viņas pievērsa uzmanību piena galdam Soboļevkas ciemā. Uz tā bija atstātas piena kannas, kas apsegtas ar veciem mēteļiem. Draudzenes nofotografēja — skaists attēls.

Iedvesmojoties no Instagram konta Society Of Lonely Chairs, kurā fiksēti vientuļi krēsli, Amandai radās ideja izveidot kontu @pina_golds. Vēlmi fiksēt cilvēka ietekmi uz lauku ainavu Amanda skaidro ar faktu, ka viņa un Vizma ir dzimušas un augušas laukos. Draudzeņu bērnība pagājusi Preiļu novada Stabulnieku pagastā. Amanda, pabeigusi pasākumu producēšanas studijas Kultūras koledžā, tagad Latvijas Radio Latgales studijā Rēzeknē producē raidījumu Pīci breinumi un strādā ziņu portālā Lakuga.lv. «Vienīgais portāls pasaulē, kurā ziņas ir latgaliski,» saka Amanda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu