Karš Ukrainā. 30. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 30. nedēļas galvenie notikumi

Tiesu izmeklētāji pie Izjumā atrastā masu kapa. Foto — Scanpix

1. Masu kapi Izjumā
Pašreizējā ES priekšsēdētāja Čehija pēc masu kapu atrašanas no Krievijas okupantiem atbrīvotajā Izjumā aicināja izveidot īpašu starptautisko tribunālu. Kapos atrasti 445 civiliedzīvotāji, kā arī atsevišķs kaps ar Ukrainas karavīriem. Tiesu mediķi līdz otrdienai bija ekshumējuši 146 līķus, pārsvarā civiliedzīvotājus, tajā skaitā divu bērnu mirstīgās atliekas.

Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Jevgenijs Jeņins teica, ka masu kapos atrastajiem līķiem ir vardarbīgas nāves pazīmes — lauztas ribas, pārsists galvaskauss, vīrieši ar sasietām rokām, lauztiem žokļiem un nogrieztām ģenitālijām.

2. Ienaidniekam sākas panika
Ukrainas armijas pretuzbrukums grauj Krievijas elites vienību kaujas garu, kas jau tāpat ir vājš, kā arī izsauc paniku ietekmīgu Kremļa cilvēku vidū, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. 

Otrdien pārvaldes struktūras četros Krievijas okupētajos Ukrainas reģionos — Doneckā, Luhanskā, Hersonā un Zaporižjā — paziņoja, ka no 23. līdz 27. septembrim rīkos referendumus par pievienošanos Krievijai. Tajā pašā vakarā izplatījās ziņas, ka Krievijas prezidents Putins uzrunās tautu, tomēr astoņos pēc Maskavas laika plānotā tiešraide vēl līdz redakcijas slēgšanai nebija sākusies. Rietumu valdības nosodīja referendumu rīkošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu