Dita Miska, Instagram konta Viss apnicis autore • IR.lv

Dita Miska, Instagram konta Viss apnicis autore

Dita Miska, Instagram konta Viss apnicis autore, saņemot gada balvas E-komercijas zvaigzne simpātiju balvu. «Nav ne veselīgi, ne vajadzīgi uztvert sevi ļoti nopietni. Kosmosa mērogā mēs visi esam tikai puteklīši,» smejas Dita. Foto no privātā arhīva
Marija Leskavniece

Kas ir sliktāk — noslīdējusi zeķe krosenē vai uzvilkt tīras drēbes un uzreiz saķēpāt? Ja arī jūs meklējat atbildi uz šiem un citiem eksistenciāliem jautājumiem, vērts ielūkoties dizaineres un komunikācijas speciālistes Ditas Miskas ironiskajā Instagram kontā Viss apnicis. Mājsēdes tumšākajos mēnešos kā skolas mājasdarbs tapušais projekts dod iespēju sociāli atbildīgi pagruzīties par dzīves nejēdzībām un pasmaidīt par sevi. «​​Ideja radās, pateicoties skolas projektam, bija uzdots mājasdarbs nospraust mērķi un to sasniegt. Man gāja grūti, jo tas bija tumšs Covid-19 laiks, visi mācījāmies attālināti, un man kādā brīdī jau bija apnicis domāt. Viss bija apnicis,» stāsta Dita. Tā radās ideja — izveidot platformu, kurā ne tikai viņa pati, bet arī kursabiedri varētu publiski pasūdzēties. Jo cik tad var sunīties tikai ģimenes vai skolas čatos. Pie reizes varbūt arī varētu publicēt kādu zīmējumu. 

Nu jau konts izaudzis par koprades projektu, atzīst Dita. «Es vairāk esmu skatītāja un apkopotāja, jo lielāko daļu satura rada sekotāji un skatītāji. Man īstenībā arvien mazāk ir jāsūdzas.» Taču par latviešu humora izjūtu viņa vairs nešaubās, tīri labi protam pasmaidīt par sevi. «Mani superīgie sekotāji tiešām prot par sevi pasmieties.»

Viņai pašai šis Instagram konts atvēris arī ceļu jaunām idejām. Piemēram, kopā ar kursabiedreni Lindu Miķelsoni izveidojušas nelielu dizaina tiešsaistes veikaliņu From Sad To Art, kurā tirgo pašu veidotus mākslas darbus, par kuru iedvesmu kalpojušas ikdienas problēmas. Radījušas arī produktu sēriju, kas veltīta Ukrainai. Vispirms kopā ar keramiķi Sigitu Olti izveidoja zili dzeltenas porcelāna nozīmītes, kuras cilvēki varēja saņemt pret ziedojumiem. Vēlāk tapuši arī krekliņi.

Sākoties karam, Dita pārtrauca publicēt ierakstus savā platformā. Kāpēc kaut ko vispār darīt, ja tepat kaimiņos šauj nevainīgus cilvēkus? «Likās tā bezkaunīgi sūdzēties par ikdienas lietām, par to, ka viss ir apnicis,» nosaka Dita. Tikai vēlāk nāca atziņa, ka klusēt un vairot bailes nav labākais ceļš. Vajag iedrošināt citam citu un reizēm gluži vienkārši ļaut atviegloti pasmieties. «Atdodot nozīmītes, mēs satikām cilvēkus, kuri arī bija nobijušies, gāja cauri tām pašām emocijām. Saproti, ka neesi viens, cik vajadzīgi mēs esam cits citam. Jā, ir bailīgi, bet jābūt stipriem, jāturpina darīt iesākto. Darīt visu, ko varam. Pat ja tas ir kaut kas niecīgs, kaut maza domiņa vai zīmējumiņš.» Zīmīgi — visvairāk cilvēku vēlējās pret savu ziedojumu iemainīt piespraudi, uz kuras bija rakstīts: «Turi stipru savu garu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu