Ukrainas kara balsis. Kara laikā svētku nav • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Kara laikā svētku nav

Volodimirs Birjukovs. Foto no privātā albuma
Mārtiņš Galenieks

Bezpilota lidmašīnas Bayraktar ziedošanas akcijas dažās pirmajās dienās savākts jau pusmiljons eiro, ko atvēlējuši 15 tūkstoši cilvēku, stāsta viens no organizatoriem ukraiņu žurnālists Volodimirs Birjukovs. Šīs akcijas sarīkošana prasījusi gana daudz laika un enerģijas — gandrīz divu mēnešu laikā, ko viņš pavadīja Rīgā, bijušas daudzas tikšanās gan ar Ukrainas vēstniecības pārstāvjiem, gan mūsu Aizsardzības ministrijā. Galu galā visi iesaistītie bija noguruši un diezgan nobažījušies par sabiedrības reakciju, atzīst žurnālists. Taču sākums izskatās pozitīvs. Līdz mērķim gan vēl tāls ceļš ejams — bairaktara iegādei nepieciešami pieci miljoni eiro. 

«Ar to mēs esam rēķinājušies, ka valstī, kurā dzīvo divi miljoni iedzīvotāju, to nevar izdarīt dažās dienās, ka tas prasīs ilgāku laiku,» teic Volodimirs. «Taču šobrīd tas ir labs rezultāts, ņemot vērā to, ka mēs neesam centušies kaut kā īpaši reklāmēt šo akciju, izņemot paziņošanu preses pārstāvjiem. Par spīti sākotnējām bažām, esmu pārliecināts, ka mums izdosies un vairumu līdzekļu savāksim tieši no Latvijas ziedotājiem, kaut paredzu, ka iespējai piemest savu naudu, lai palīdzētu Ukrainas armijai cīņā ar okupantiem, pieslēgsies ziedotāji arī no Lietuvas, Polijas, Čehijas un pašas Ukrainas.»

Volodimirs, kā parasti, saņēmis daudz pretrunīgu reakciju par savu rīcību. Esot bijuši arī tādi, kas pārmet, ka labāk būtu vākuši naudu bērniem, dzīvniekiem vai veciem cilvēkiem, nevis ieročiem. Taču, papētot sūtītāju profilus, viņam radies priekšstats, ka tie, visticamāk, ir profesionāli troļļi vai boti, jo daudziem ir ļoti maz sekotāju, dažreiz pat tikai viens.

Pagājušajā nedēļā žurnālists apmeklēja divus lielus koncertus, to skaitā Prāta vētras uzstāšanos Mežaparka estrādē. Volodimirs zina, ka Prāta vētra, kurai ir daudz fanu arī Krievijā, agrāk ir izvairījušies kritizēt kaimiņvalsts diktatorisko režīmu. Taču tagad viņš juties gandarīts, ka koncertā grupa nodziedājusi dziesmu ukrainiski. Volodimirs arī priecājas par faktu, ka personām ar Ukrainas pasi ieeja koncertā bija par brīvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu