Ukrainas kara balsis. Vāks naudu Bayraktar • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Vāks naudu Bayraktar

6
Volodimirs Birjukovs Liepājas festivāla Summer Sound aizkulisēs. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Apmēram pēc pāris nedēļām Latvijā sāksies kampaņa, kurā vāks naudu bezpilota lidaparāta Bayraktar iegādei Ukrainas armijas vajadzībām, stāsta šobrīd Rīgā esošais ukraiņu žurnālists Volodimirs Birjukovs, kurš kopā ar savu draugu mūziķi Ralfu Eilandu ir viens no šīs kampaņas rīkotājiem. Ideja radusies pasen, taču nācies to saskaņot gan ar Ukrainas vēstniecību Rīgā, gan ar Latvijas Aizsardzības ministriju. Turcijā izgatavotie Bayraktar droni jau kara sākumā pierādīja, ka ir efektīvi palīgi okupantu militārās tehnikas iznīcināšanā, pat kļuva par tādu kā Ukrainas pretošanās simbolu.

«Līdzīgas akcijas jau notikušas Kanādā, Polijā un Lietuvā, arī pašā Ukrainā,» stāsta Volodimirs. «Mēs domājam, ka arī Latvijā to iespējams izdarīt. Ukrainas armija laiku pa laikam publicē video, kuros redzams, kā no Bayraktar palaistās raķetes iznīcina Krievijas kara tehniku. Atceros, daudzi cilvēki, kas bija ziedojuši naudu, bija ļoti priecīgi, jo viņiem bija sajūta, ka arī viņi ir pielikuši roku veiksmīgā uzbrukumā okupantiem. Pieļauju, ka arī latvieši, kas atbalsta Ukrainu un ziedos naudu, varētu būt gandarīti šādos brīžos.»

Pagājušās brīvdienas Volodimirs pavadīja Liepājā festivālā Summer Sound, kurā uzstājās arī ukraiņu GO_A. Šī elektrofolka grupa pērn ieguva piekto vietu Eirovīzijā. Un arī pašiem ukraiņiem pierādījusi, ka folkmūzika var būt arī stilīga. Pirms Eirovīzijas valstī valdījis uzskats, ka tādu klausās tikai laukos.

Ralfa Eilanda uzstāšanās laikā uz skatuves kāpa arī Volodimirs, lai pastāstītu par karu savā zemē. Tā nebija pirmā reize. Līdzīga situācija bija pašā kara sākumā, kad pirmajā Ukrainas atbalsta koncertā viņš uzrunāja latviešus pa tālruni no bumbu patvertnes Kijivā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu