Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

No Odesas ostas pirmdienas rītā ceļā devies pirmais kuģis ar labības kravu, kas atstājis Ukrainu kopš starptautiskas vienošanās par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas. «Šī ir atvieglojuma diena pasaulei, it īpaši mūsu draugiem Tuvajos Austrumos, Āzijā un Āfrikā, (..) pēc mēnešiem ilgas Krievijas blokādes. Ukraina vienmēr bijusi uzticama partnere un tāda paliks, ja Krievija ievēros vienošanos,» tviterī ierakstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktā vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē. Foto — Scanpix

Lielbritānija melnajā sarakstā iekļāvusi 42 personas. To skaitā ir 29 Krievijas reģionu gubernatori, tieslietu ministrs Konstantīns Čuičenko un viņa vietnieks. Pirmoreiz britu sankciju sarakstā iekļauts Lielbritānijas pilsonis — Greiems Filips, kurš savos videoblogos ievieto Kremļa propagandas materiālus no okupētajām Ukrainas teritorijām. Savukārt Krievija aizliegusi iebraukt valstī 39 britu politiķiem, biznesmeņiem un žurnālistiem. To skaitā ir arī bijušais premjerministrs Deivids Kamerons, Guardian, BBC, Sunday Times, Economist, Daily Telegraph un Sky News žurnālisti.

ES enerģētikas ministri pagājušajā nedēļā vienojās par nepieciešamību no 1. augusta līdz nākamā gada marta beigām samazināt gāzes patēriņu par 15%, lai izvairītos no enerģētiskās krīzes Krievijas gāzes piegāžu samazinājuma dēļ. Gāzes patēriņa samazināšana valstīm būs brīvprātīga. Pret plāna pieņemšanu balsoja vienīgi Ungārija. Krievija jau samazināja gāzes plūsmu cauruļvadā Nord Stream 1.

Igaunijas valdība pagājušajā nedēļā aizliedza Krievijas pilsoņiem izsniegt īslaicīgās uzturēšanās un mācību atļaujas. Īslaicīgas darba atļaujas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi varēs saņemt tikai no Igaunijas valsts iestādēm. Ar citas ES valsts izsniegtu termiņuzturēšanās atļauju šie cilvēki nevarēs Igaunijā legāli iekārtoties darbā. Igaunija iebraukšanas vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem pārtrauca februārī pēc iebrukuma Ukrainā.

Kosovas valdība pirmdien pēc konsultācijām ar ASV un ES līdz 1. septembrim atlika jauno prasību, kas liktu Kosovā dzīvojošiem serbiem nomainīt Serbijas auto numurus ar Kosovas numuriem. Noteikumiem bija jāstājas spēkā pirmdienas naktī. Svētdien serbi, kas dzīvo Kosovas ziemeļos, ar smago tehniku bloķēja ceļus, kas ved uz Serbijas robežas kontrolpunktiem. ES uzaicinājusi Kosovu un Serbiju uz krīzes sarunām Briselē. Kosovā izvietotie NATO vadītie miera uzturēšanas spēki paziņojuši, ka ir gatavi iejaukties, ja reģionā būs apdraudēta stabilitāte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu