Profesionāls mūzikas fans • IR.lv

Profesionāls mūzikas fans

Miks Magone. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Pirms koncertzāles Latvija trīs gadu jubilejas tās mākslinieciskais vadītājs Miks Magone nelolo ilūzijas par pēkšņu klausītāju pieplūdumu reģionos, bet kvalitātes latiņu negatavojas nolaist

Ar Miku tiekamies nevis sarunas laikā vairākkārt piesauktajā perifērijā, bet gan pašā Rīgas centrā — tūristu iecienītā kafejnīcā Doma laukumā esam vienīgie apmeklētāji. Jubilejas nedēļā Ventspils koncertzāles vadītāja galvu vairāk aizņem dažādi organizatoriski aspekti. Piemēram, nepieciešamība no Amerikas atgādāt sešus koferus ar skaļruņiem, kas būs vajadzīgi britu ērģelnieka Džeimsa Makvinnija un amerikāņu komponista Tristana Periča uzstāšanās laikā. Tomēr pirmdienas rītā viņš ilgāk palicis galvaspilsētā, lai tiktos ar medijiem un stāstītu par koncertzālē notiekošo.

Svētdien gaidāmajam trīsdaļīgajam jubilejas notikumam dots zīmīgs vadmotīvs Kā stāstīt par trim gadiem neredzamai publikai. Nosaukums ir parafrāze par vācu mākslinieka Jozefa Boisa 1965. gadā īstenoto izrādi Kā paskaidrot attēlu mirušam zaķim. Tolaik viņam bija svarīgi runāt par snobiskas publikas neiedziļināšanos, šobrīd Ventspilī svarīgi sasaukt zālē publiku, kura nu jau atkal drīkst apmeklēt kultūras norises, tomēr dažādu iemeslu dēļ izvēlas to nedarīt. 

Režisores Lauras Grozas un mākslinieku tandēma MAREUNROL’S kopīgi ar koncertzāles komandu veidotais jubilejas pasākums ietvers gan atskatu uz zīmīgākajiem līdz šim notikušajiem dažādu mākslas žanru notikumiem, gan performatīvu komentāru par laiku un kolektīvo pieredzi, kādu pēdējā gada laikā piedzīvojam. Svarīgi no skatuves runāt par apkārt notiekošo, būt klātesošiem un līdzdalīgiem.

Lai gan atklāta jau 2019. gadā, koncertzāle Latvija kopumā piedzīvojusi labi ja vienu pilnu sezonu, saka Miks. No atklāšanas līdz pandēmijas sākumam bija nepilni astoņi mēneši, kuru laikā zāles piepildījums bija atkarīgs no skatītāju intereses un koncertu mākslinieciskās kvalitātes, ne epidemioloģiskās drošības nosacījumiem. Līdz nākamajai reizei, kad durvis atkal drīkstēja vērt visiem klausītājiem, pagāja vairāk nekā divi gadi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu