Cilvēks orķestris • IR.lv

Cilvēks orķestris

1
Ata Andersona trio sastāvā ir arī ģitārists Āris Ozols un bundzinieks Andris Buiķis
Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Ata Andersona trio — pirmais Hammond ērģeļu džeza ieraksts Baltijā

Ērģeļu varenais skanējums, kas aptver piecas oktāvas, daudzus gadsimtus saistās galvenokārt ar dievnamiem — tās bija un joprojām ir daļa no baznīcas liturģijas. Tomēr 1934. gadā ASV ar mūzikas pasauli nesaistīts uzņēmējs un izgudrotājs Lorenss Hemonds (Laurens Hammond), izmantojot mehānismu no sava iepriekšējā veikuma — elektriskā bridža galda —, nāca klajā ar jaunu, revolucionāru produktu — elektriskajām ērģelēm. 

Neraugoties uz tradicionālo ērģeļu ražotāju iebildēm, ka Hemonda ērģeles nevar saukt par ērģelēm, jo tām nav stabuļu, tās ātri vien kļuva par pieprasītu instrumentu gan radiolugās, kino un animācijas filmās, gan draudzēs, kas lielās ērģeles nevarēja atļauties. 

1937. gadā Hammond ērģeles sāka ražot arī Latvijā, VEF no Hemonda kompānijas iegādājās licenci un, izmantojot pašmāju koku un mākslinieka konstruktora Ādolfa Irbītes dizainu, sāka izgatavot savu VEF Hammond modeli. Diemžēl līdz mūsdienām saglabājušies tikai daži eksemplāri. 

Tāpēc likumsakarīgi, ka šis instruments, kuram ar Latviju ir sena attiecību vēsture, tiek atkal celts saulītē. Džeza izdevniecība Jersika Records laidusi klajā Baltijā pirmo Hammond ērģeļu džeza trio skaņuplati — pianista un komponista Ata Andersona trio albumu Organic City. Ideja izdevniecības vadītājam Marekam Amerikam radās 2020. gadā, kad tapa saksofonista Kārļa Vanaga plates Identities ieraksts. Divās kompozīcijās šajā albumā elektriskās ērģeles iespēlēja Atis Andersons, kura rīcībā ir oriģināls 70. gadu Hammond A100 modelis ar firmas Leslie skaļruni — šo divu agregātu sākotnēji sarežģītās attiecības, vienlaikus tehniskā saderība (Hemonds savulaik lika šķēršļus Leslie zīmola attīstībai) ir kļuvušas par zelta standartu gan džeza, gan vēlāk arī rokmūzikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu