Nākotnes pilsētā • IR.lv

Nākotnes pilsētā

Foto — Kristaps Anškens
Alise Zita Zeidaka

Ventspils zinātnes centrā Vizium var zaudēt laika izjūtu, bet atrast jaunatklāšanas prieku

Zinātnes centrā Vizium viesojos trīs dienas pēc atklāšanas. Esmu ieradusies pusstundu pirms norunātā laika un, meklējot, kur uzgaidīt, sastopu centra darbinieci. «Varu ielaist ekspozīcijā, ja nebaidāties, ka pazudīs laika izjūta,» viņa saka. Apmeklējot Vizium, iesaku to ņemt vērā. 

Mazi un lieli zinātkārie te san kā bišu spietā, gandrīz vai skriešus steidzoties no viena eksponāta pie nākamā. Nav jau brīnums — ikkatrs vilina. Diemžēl izstāvēt rindu uz lāzeru labirintu, kas ļaujot iejusties spiegu filmas varoņa ādā, man trūkst pacietības. Toties paspēju nonākt hokeja laukumā spēles vidū, ieraudzīt, kā izskatīšos vecumdienās, un uzzināt, ka man pietiek spēka pagrūst gazeles svaru, virtuāli pielaikot dažādu valstu tautastērpus un daudz kā cita.

Zinātnes centra divās zālēs izvietots 81 eksponāts. Mazākie Bērnu galerijā var iejusties, piemēram, ceļu satiksmē (ir pat mazas ceļazīmītes un degvielas uzpildes stacijas!) vai būvlaukumā, kurā ir arī ceļamkrāns. Savukārt lielākos aizraus sešas galerijas: veselīga dzīvesveida, viedo tehnoloģiju, fizikas un matemātikas, ģeogrāfijas un pasaules galerija, kā arī simulatoru zona. 

Centrā noris arī radošās darbnīcas un zinātnes šovi, bet drīzumā šeit būs vieta, kur skolēniem arī mācību procesā STEM jeb dabaszinātņu un tehnoloģiju tēmas apgūt interaktīvā veidā. Kopā ar pedagogiem Vizium strādā pie speciālām programmām un uzdevumiem. «Mums ir svarīgi palīdzēt jauniešiem redzēt to, kas skolā un grāmatās nešķiet tik interesanti, bet, ieraugot dzīvē, rodas pavisam cita uztveršana,» saka centra direktore Elīna Kroņkalne.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu