Upes ūdens pret galvassāpēm? • IR.lv

Upes ūdens pret galvassāpēm?

Agnese Meiere

Vasaras svelmē droši peldamies upēs un ezeros, pat neaizdomājoties, ka ūdenī nonāk atkritumos izmesto zāļu vielas. Zinātnieki izpētījuši to koncentrāciju

Atliek padzerties upes ūdeni, un būs jau uzņemti pretsāpju medikamenti — tā ironizē Daugavpils Universitātes aģentūras Latvijas Hidroekoloģijas institūts pētniece Ieva Putna-Nīmane. Šādi secinājumi radušies, kad Latvijas un Lietuvas zinātnieki pērn sāktā Eiropas Savienības projektā izpētīja vairāk nekā 60 ūdens paraugus no dažādām ūdenstilpēm un tikpat daudz paraugu no 16 notekūdeņu attīrīšanas iekārtām abās valstīs.

«Jau iepriekš bija skaidrs, ka aktīvās farmaceitiskās vielas tiks atrastas gan notekūdeņos, gan upēs, kur tiek novadīti notekūdeņi, taču izrādījās — vielu daudzums sasniedz videi nedrošu koncentrāciju vai pat pārsniedz to,» saka pētniece.

Lielākajā daļā ūdens paraugu konstatētas pretsāpju medikamentu ibuprofēna, diklofenaka un paracetamola aktīvās vielas. Ievērojamā koncentrācijā ir arī sirds un asinsrites zāles meldonijs un metoprolols, kā arī metformīns, kas samazina cukura līmeni asinīs.

Kopumā pētīta 25 dažādu medikamentu klātbūtne ūdeņos, lai gan patiesībā šo vielu esot daudzkārt vairāk. Attīrīšanas iekārtas tās spēj atfiltrēt tikai daļēji. «Lai gan notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nav projektētas, lai attīrītu no zāļu aktīvajām vielām, pētījums liecina, ka tās samazina piesārņojumu par 33—80%,» skaidro Putna-Nīmane.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu