Cilvēks bez bruņām • IR.lv

Cilvēks bez bruņām

Publicitātes foto
Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Shipsea jaunajā albumā apkopotas pēdējo desmit gadu laikā nerealizētās idejas

Popmūzika ir kā milzīgs audekls, kurš tiek apgleznots jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem. Ar katru jaunu gadu desmitu brīvu laukumu paliek arvien mazāk, un drīz, visticamāk, neko jaunu, līdzīgi kā rokmūzikā, cilvēki izdomāt vairs nespēs. Atliks gleznot pāri, atkārtot jau esošas idejas. 

Ar radošu izdomu aizpildīt dažas Latvijas populārās mūzikas audeklā vēl neaizkrāsotas vietas pēdējos gados ir spējis duets, vēlāk trio Instrumenti — mūsu popmūzikas tradīcija padomju gados, protams, attīstījusies citādi nekā Rietumu pasaulē, tāpēc arī tukšu laukumu ir vairāk. 

Tomēr arī Instrumentiem ir savi griesti, un, ja ir atrasta formula, kas strādā, — koncertzāles pilnas, publika aplaudē —, pārdroši muzikāli eksperimenti kļūst lieki. Tāpēc likumsakarīgi, ka viens no grupas dalībniekiem Jānis Šipkēvics (39) savā soloprojektā Shipsea cenšas atkāpties no pierastās formulas, piedāvājot nedaudz atšķirīgu muzikālu koncepciju. 

Ieklausoties vērīgāk Jāņa jaunajā studijas albumā Apgaismo mani, jāsecina, ka pārāk tālu no krasta viņš devies nav. Lielākā daļa dziesmu tapušas tieši Instrumentu radošajās nometnēs, tātad sākotnēji bija paredzētas grupai, taču dažādu iemeslu dēļ atliktas malā. Plates (ierakstu plānots izdot vinilplatē) tituldziesmas pirmie aizmetņi tapuši pat pirms vairāk nekā desmit gadiem. Dažas idejas ir senākas par 2015. gadu, savukārt jaunākās kompozīcijas Silta gaisma, Pie upes, tapušas ap 2018. gadu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu