Plāksteris neārstē • IR.lv

Plāksteris neārstē

1
Kaspars Odiņš. Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Par komercmediju interešu lobiju un Ukrainas kara seku ietekmi uz sabiedrisko mediju brīdina LTV valdes jaunais loceklis Kaspars Odiņš

Kaspars Odiņš sarunai laiku nosprauž darbdienas beigās. Tiekamies pirms Jāņiem pie Latvijas Universitātes, kurp ērti nokļūt ar sabiedrisko transportu no Zaķusalas. Kaspars jau divus mēnešus ir LTV valdes loceklis, kura atbildība ir attīstīt jaunus satura formātus un izplatīšanas veidus, sasniegt plašāku auditoriju un nostiprināt LTV kā skatītākās televīzijas pozīcijas.

Mūsu sarunas tiešais iemesls ir Saeimas 16. jūnijā pieņemtie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem atļauts nodot komercmedijiem sabiedrisko mediju saturu, lai nodrošinātu no kara bēgošajiem ukraiņiem uzticamu informāciju un veicinātu valsts valodas apguvi. Pirms grozījumu pieņemšanas tos asi kritizēja gan sabiedriskie mediji, gan Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU). LTV galvenā redaktore Sigita Roķe tos nosauca par negodprātīgiem un atgādināja, ka LTV saturs bez maksas jau tagad ir pieejams visā Latvijā, bet ideju par kanālu mazākumtautību valodā politiķi paši savulaik noraidīja.

Dodamies uz tuvāko vietu, kur parunāt, — restorānu Forest. Kaspars noliek malā mugursomu, pēc brīža no tās izvelk Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pieņemtos kritērijus, kas nosaka, kā komercmediji varēs iegūt tiesības bez maksas raidīt LTV saturu. Tie ir gana stingri — komercmedijiem jāpierāda, ka tiešām sasniegs auditoriju, kuru nesasniedz LTV, ziņas un raidījumu pārraidīšana jāno-drošina regulāri un vienā veselumā, turklāt lineārajās programmās. Komerctelevīzijām savā programmā būs jāsaglabā arī sabiedriskā medija logotips. Šis regulējums būs spēkā līdz nākamā gada 30. jūnijam.

Kaspars nācis no mediju vides — savulaik bijis žurnālists LTV un LNT, strādājis žurnālā Sestdiena un izdevniecībā Dienas Žurnāli, ir vairāku dokumentālo un mākslas filmu scenārists, no kurām jaunākā ir režisora Jura Kursieša filma Oļegs. Tāpēc viņš var teikt, ka «jūt drēbi», ap pirkstu neaptīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu