Igauņi pirmie tiek līdz zvaigznēm • IR.lv

Igauņi pirmie tiek līdz zvaigznēm

Šefpavārs Teniss Sīgurs: «Man ir tāds raksturs, ka cenšos izdarīt visu maksimāli labi vai citādi neķeros vispār klāt». Publicitātes foto
Keiu Virro

Pirmās Michelin zvaigznes Baltijā ir klāt — pasaulē tik prestižo novērtējumu saņēmuši divi Tallinas restorāni. Ir ielūkojas to šefpavāru virtuvēs

Katra izcila restorāna pamats ir spēcīga komanda, taču visa sākums ir viens cilvēks ar skaidru vīziju un milzu gribasspēku, lai sapni pārvērstu īstenībā. Restorāna NOA Chef’s Hall motors ir Teniss Sīgurs, bet 180 Degrees by Matthias Diether gadījumā viss ir skaidrs jau nosaukumā, to vada vācietis Matiass Dīters.

Sarunā ar Ir abi šefpavāri atklāj, kas viņus aizrauj ēdienu pasaulē un kāds bijis ceļš līdz panākumiem. Starp citu, viņi ir vienaudži — abi dzimuši 1974. gadā, tikai pilnīgi atšķirīgās pasaulēs.

Baraviku saldējums

Lai nokļūtu NOA Chef’s Hall, ir jāizbrauc ārpus Tallinas centra. Krietni aiz Piritas ostas, uz robežas ar Vīmsi pagastu iekārtojušies patiesībā veseli divi restorāni. NOA ir tradicionālāks à la carte piedāvājums, bet Michelin zvaigzni saņēmušais NOA Chef’s Hall servē īpašu degustācijas ēdienkarti.

«Mani kopš bērnības ir aizrāvusi garšu pasaule — patīk gan gatavot, gan paēst. Mūsmājās virtuvē vienmēr bija liela rosība, ēst taisīja ne tikai vecāki, bet arī vecvecāki, īpaši abi vectēvi,» stāsta Teniss Sīgurs. «Man ļoti patīk ēdiens, bet laiki toreiz bija pavisam citi. Manā bērnībā valdīja uzskats, ka maltīšu gatavošana ir vecu sieviņu darbs.» Vīriešu virtuvē gandrīz nebija. Patiesībā nebija arī nekādas dižās produktu izvēles. Savukārt Atmodas laikā visur bija apmēram vieni un tie paši ēdieni, tikai kāds tos prata pagatavot gardāk, bet citam sanāca pliekanāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu