Būs jauna tinte! • IR.lv

Būs jauna tinte!

Anda Barkāne. Foto – Kristīne Madjare
Gunita Nagle

Dažu gadu laikā zinātnieki panākuši, ka ar 3D printeriem var izdrukāt ne tikai protēzes, bet pat sirds prototipu. Lielākoties drukāšanai izmanto no naftas produktiem ražotas tintes, taču jaunā zinātniece Anda Barkāne spējusi modificēt no kaņepēm iegūtu nanocelulozi, lai mēs tiktu pie dabai draudzīgākas alternatīvas

Par saviem pētījumiem videi draudzīgas 3D drukas tintes izgatavošanai Anda šogad saņēmusi prestižo Baltijas jauno talantu programmas Sievietēm zinātnē balvu. Anda par to uzzinājusi maija sākumā, kad pati bijusi komandējumā ārpus Latvijas. Priecīga, protams.

Uzņēmums L`ORÉAL sadarbībā ar Bal-tijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām jau kopš 1998. gada pasniedz šo balvu, tā aicinot sabiedrību novērtēt sieviešu ieguldījumu zinātnē un vienlaikus motivējot sievietes šim darbam. Eiropā pētnieku vidū tikai katra trešā ir sieviete, augstākos akadēmiskos amatos ir tikai 11% sieviešu, un tikai nepilni 3% Nobela balvu piešķirtas sievietēm. Tātad programmas Sievietes zinātnē balva ir kā īpašs ielūgums turpināt darbu zinātnē.

Baltijas valstīs šo balvu ir saņēmušas gandrīz 60 zinātnieces, bet Anda (27) viņu vidū ir viena no jaunākajām. Kopš 2018. gada, kad Anda, pabeigusi ķīmijas tehnoloģijas studijas bakalaura studiju programmā, atsaucās Rīgas Tehniskās universitātes profesora Sergeja Gaidukova aicinājumam strādāt jaunā pētījumu programmā 3D drukas tintes izgatavošanai, viņa ir darbojusies tikai un vienīgi zinātnē. Maģistrantūrā studēja materiālu nanotehnoloģijas, pašlaik ir RTU doktorante un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūta pētniece.

Scopus datu bāzē ir saskaitāmi jau 19 zinātniskie raksti, kuros Anda Barkāne ir bijusi galvenā autore vai līdzautore. Tātad spoži sākta zinātniskā karjera, kurā viens no galvenajiem pētījuma mērķiem ir videi draudzīga 3D drukas tinte. Strādājot doktorantūrā, Anda jau ir spējusi modificēt no kaņepēm iegūstamo nanocelulozi tā, lai tā uzlabotu tintes izmantošanas īpašības un veiktspēju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu