Līga Kondrāte, Lielā latgaļu tirgus rīkotāja • IR.lv

Līga Kondrāte, Lielā latgaļu tirgus rīkotāja

«Mums ir savs Līgo kalns, ko vectēvs gan sauca par Sāļa kalnu. Bet mazbērni saka: Jāņi jāsvin uz Līgo kalna,» smaida Jāņu naktī dzimusī Līga Kondrāte. «Jāsvin lielā, skaistā ģimenē — Latgalē ļoti svarīgas ir radu saites. Kāpēc ukraiņi tā stāv? Arī viņiem ir savas ģimenes, sētas, tautas un zemes sajūta». Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Ludzāniete Līga ar brāli Jāni ir dvīņi, dzimuši Jāņu naktī. «Mamma teica: «Visi gāja līgot uz parku, bet es gāju dzemdēt uz slimnīcu. Līdz ar saulīti jūs arī dzimāt.» Ve­cākiem prātā bijuši citi vārdi, tomēr, ja sanācis tā, tad vairs nav variantu! Bērnībā gaviļniece jutusies apdalīta, ka goda dienas sakrīt vienā datumā, taču tagad priecājas: «Jāņos tavus svētkus svin visa Latvija!»

Jāņi viņas ģimenē ir vairāki. Arī mammas brālis ir Jānis, Līga šo vārdu  tālāk nodevusi savam dēlam. «Līga gan rados esmu vienīgā,» viņa iesaucas. «Ļoti gribētu, lai Līgas Latvijā neizmirtu, jo tagad šo vārdu meitenēm vairs tik daudz neliek. Man tas vienmēr licies īpašs. Līgas ir talantīgas un radošas, tām ir īpaša misija. Līga ir kā latviešu dieviete, kam jānes gaisma, jābūt pasauli piepildošai. Līgotne, Jāņu vēlējums ir: lai aug, top un rodas!»

Līga Kondrāte ir radījusi vairākas svarīgas lietas. Kopā ar vīru Ēriku, diplomētu agronomu un Ludzas katoļu baznīcas torņa skārda meistaru, izveidoja ne tikai zemnieku saimniecību un atpūtas bāzi Nirzas ezers, bet arī dzimtajā pilsētā 1998. gadā nodibināja tūrisma aģentūru. Tās paspārnē izauga Ludzas tūrisma informācijas un amatnieku centri. Abi izsapņoja arī Lielo latgaļu tirgu, kas šogad notiks jau 14. gadu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu