Ģimenes spēks • IR.lv

Ģimenes spēks

Sešas Zāgmaņu māsas un mamma Aija. Foto no privātā arhīva
Agnese Meiere

Silva Zāgmane, vecākā no septiņu bērnu ģimenes, Jaunpilī atjaunojusi publisko pirti. Sešas Zāgmaņu māsas arī sākušas kopēju mazo biznesu — gatavo kosmētiku pirts procedūrām

Norunātajā laikā ierodoties Jaunpils Bebru ielas pirtī, esmu pārsteigta. Mazās, garenās, dzeltenīgās vienstāva mājiņas ar vienkāršu koka uzrakstu «Pirts» vietā gaidīju iespaidīgu celtni ar pirtij raksturīgajām detaļām. Ap to saauguši un smaržo ceriņi, nelielajā dīķītī skaļi kurkst vardes. Tikai vēlāk, pēc sarunas ar pirtnieci, pirts saimnieci Silvu Zāgmani, saprotu, ka šī vienkāršā vieta un ēka iemieso ne tikai iespēju nomazgāties un attīrīt ķermeni.

Savulaik Aivara un Aijas Zāgmaņu ģimenē cits pēc cita dzima septiņi bērni. Un šī pirts ir kā apliecinājums Zāgmaņu bērnu spēkam un apņēmībai. Varēšanai. Jo līdz ar veco, sabrukušo ēkas daļu demontēšanu nojaukti arī visi aizspriedumi, kas savulaik tika vērsti pret daudzbērnu ģimenēm — tiem jau nekā nav, no tiem jau nekas nesanāks un tamlīdzīgi.

Mammas Aijas mākslinieciskās dabas un tēta Aivara pragmatisma simbiozē visos septiņos bērnos ielikta pārliecība, kas palīdzējusi tapt par stipriem, izglītotiem, varošiem un darīt gribošiem cilvēkiem. Katrs no viņiem ir izskolojies vai turpina to darīt, ir atradis savu vietu dzīvē un nu pieliek roku arī pirts lietās.

«Padarīsi darbu, atpūtīsies»

Zāgmaņu ģimene izveidojās pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad uz Jaunpili, kur jau dzīvoja un strādāja Zāgmaņu Aivars, pārbrauca mākslinieciskā Aija. Abi saskatījās un, sākot kopdzīvi, ģimenē cits pēc cita ienāca septiņi bērni — sešas meitenes un zēns. «Mans tēvs bija saistīts ar sportu — viņš strādāja par sporta skolotāju gan Jaunpils vidusskolā, gan Tukumā sporta skolā. Viņš bija stingrs pasniedzējs — viņam bija sporta komandas gan basketbolā, gan vieglatlētikā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu