Karš Ukrainā. 15. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 15. nedēļas galvenie notikumi

Doneckas apgabala Slovjanskas pilsētas iedzīvotājs Serhijs Tarasjuks (49) savā guļamistabā, kurai naktī trāpīja Krievijas armijas raidīta raķete. Vīrietis izdzīvoja, jo bija aizmidzis dzīvojamajā istabā uz dīvāna. Foto — Scanpix

1. Mirušās pilsētas
3. jūnijā apritēja 100 dienas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šajā laikā dzīvību zaudējuši vai ievainoti vairāk nekā 40 tūkstoši civiliedzīvotāju, savukārt aptuveni trīs miljoni šobrīd dzīvo okupētajās teritorijās, ziņo Ukrainas valdība.

Pēdējās dienās sīvas kaujas notiek par Severodonecku — kontrole pār pilsētu pāriet no Krievijas karaspēka Ukrainas armijai un otrādi, ziņo ASV domnīca Kara studiju institūts. Taču jau šobrīd Severodonecka un tai blakus esošā Lisičanska pārvērtušās par mirušām pilsētām, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš, svētdien apmeklējot Lisičansku netālu no frontes un Soledaru Doneckas apgabalā, teica, ka Ukrainas karaspēkam joprojām ir iespējas noturēt Severodonecku, neraugoties uz daudz lielāku Krievijas pārspēku.

Pirmdien Krievija paziņoja, ka Luhanskas apgabalā kritis ģenerālis Romans Kutuzovs.

2. Jaudīgāki ieroči
ASV un Lielbritānija pieņēmušas lēmumu piegādāt vairāku raķešu palaišanas sistēmas, ar kurām iespējams precīzi trāpīt mērķiem 70—80 km attālumā. Šie ieroči galvenokārt domāti kaujām Doneckas reģionā, lai raķetes varētu sasniegt Krievijas armijas pozīcijas un komandpunktus, kas atrodas tālāk aiz frontes līnijas. Pirms lēmuma pieņemšanas Vašingtona vēlējās saņemt Ukrainas solījumu, ka tā neapšaudīs militārās pozīcijas Krievijas teritorijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu